2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mahmúd Abbász: a Vatikán teljesen független államnak ismerte el Palesztinát

2017. január 14. 17:04, utolsó frissítés: 17:04

A Vatikán teljesen független államnak ismerte el Palesztinát, remélem, más államok is követik a Szentszék példáját - mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök a vatikáni palesztin képviselet felavatásán szombaton, miután Ferenc pápával is találkozott.

Hírügynökségi értesülések szerint Ferenc pápa a találkozón azt mondta, "egyetlen konfliktus sem válhat megszokássá, amelytől nem lehet szabadulni. Izraelieknek és palesztinoknak békére van szükségük, az egész Közel-Keletnek sürgős békére van szüksége".

A pápa és Mahmúd Abbász több mint húszperces vatikáni találkozóján a palesztin elnök többek között a jeruzsálemi Golgota-hegyről származó követ adott ajándékba a katolikus egyházfőnek.

A Vatikán 2015 júniusában átfogó megállapodást írt alá a Palesztin Hatósággal, amellyel a Szentszék államként ismerte el Palesztinát. Ezt követte a Szentszéknél nyitott palesztin képviselet szombati felavatása egy a Vatikánhoz közeli épületben.

Az itt tartott sajtótájékoztatón a palesztin elnök - Donald Trump megválasztott amerikai elnök tervét kommentálva - az Egyesült Államok nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről azt mondta: "ez a döntés nem segíti a békét, remélem nem történik meg".

Mahmúd Abbász pénteken egy levélben Oroszországot is arra kérte, vegye rá az Egyesült Államokat, hogy ne helyezze át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Abbász Rómából Párizsba utazik tovább, ahol vasárnaptól a Franciaország által rendezett, Izrael által ugyanakkor elítélt nemzetközi közel-keleti békekonferencián vesz részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS