2018. június 25. hétfőVilmos
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fegyveres merénylet egy isztambuli szórakozóhelyen: legalább 35 halott

2017. január 01. 03:03, utolsó frissítés: 16:07

UPDATE 2: A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna. Az NTV-nek egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le.

A belügyminiszter elmondta, 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - közölte Süleyman Soylu, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni az elkövetőt.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést. Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó "messzehordó" fegyvert használt, amellyel "brutálisan és vadul" tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.

"Nem láttam, ki lövöldözött, de hallottam a puskalövéseket, és láttam menekülni az embereket. A rendőrség gyorsan megjelent" - írta Twitter-oldalán Sefa Boydas török labdarúgó.

Mehmet Kocarslan, a klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettek. Isztambulban a szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket.

Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának - hangsúlyozta a török elnök a merénylet után.

Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: "nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni".

"A hasonló támadások célja, hogy a polgári személyek elleni gyűlöletes támadásokkal destabilizálják és káoszba döntsék az országot, demoralizálják népünket. A nemzetnek meg kell őriznie a hidegvérét, szorosabban össze kell fognunk, és soha nem adhatunk teret az efféle piszkos játszmáknak" - fogalmazott az elnök.

Az azonosított áldozatok közül 15 külföldi, de sem magyar, sem román állampolgár nincs köztük.

UPDATE: A friss jelentések szerint 39 halálos áldozata és 69 sebesültje van a szilveszter éjszakai isztambuli merényletnek, amelyben egy mikulásnak öltözött férfi tüzet nyitott a Reina nevű szórakozóhelyen.

Legkevesebb 35 halálos áldozata van annak a vasárnap éjszakai támadásnak, amelyet egy fegyveres férfi követett el szilveszter éjszakáján hajnali fél kettő körül Isztambulban, a Reina nevű nightclubban.

A város kormányzója terrortámadásnak minősítette az esetet, amelyben egy rendőr is életét vesztette.

A támadás idején a klubban mintegy 700 személy tartózkodott, a legfrissebb jelentések szerint 35-en meghaltak, és negyvennél többen megsebesültek. Mivel a klub a Boszporusz partján található, többen a tengerbe ugrottak a lövöldözés kitörésekor.

A török CNN szerint a támadó, akit még nem azonosítottak, télapó-ruhát viselt, és azonnal lőni kezdett, amint belépett a klubba. A Dogan hírügynökség több szemtanút idéz, akik szerint a támadó arabul beszélt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS