2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A berlini karácsonyi vásárba hajtott egy teherautó, többen meghaltak

2016. december 19. 21:42, utolsó frissítés: 2016. december 20. 16:50

UPDATE: Egy román nő nem tudta elérni a lányát a hétfő esti kamionos gázolás óta - közölte Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete. A lányt végül a nagykövetség felkutatta, aki épségben van.

Az áldozatok nemzetiségét még nem hozták nyilvánosságra. (adevarul)


UPDATE: A támadásban egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, közölte a magyar kormány szóvivője. Kovács Zoltán részleteket nem közölt a sérült állapotáról. Annyit árult el, hogy nem a német hatóságoktól kapta az információt a magyar külügy, hanem az érintett családjától. (hvg.hu)

UPDATE: Nem az elkövetőt tartóztatták le - írja az Independent a Die Weltre hivatkozva. A német lapnak rendőrségi források azt mondták, hogy az őrizetbe vett pakisztáni menedékkérőnek nincs köze a támadáshoz, az igazi tettes még szabadlábon van. Ezt egyelőre semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.

UPDATE: Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a berlini tömeges kamionos gázolás után át kell gondolni és meg kell változtatni a teljes német bevándorlási politikát és biztonságpolitikát.

A bajor kormányfő keddi müncheni nyilatkozatában kiemelte: a politika a berlini merénylet után azzal "tartozik" az áldozatoknak, a hozzátartozóknak, minden érintettnek és az egész lakosságnak, hogy felülvizsgálja és "kiigazítja" a bevándorlási politikát és a biztonságpolitikát.

A tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca egyeztető testülete, a belügyminiszteri konferencia soros elnöke, Klaus Bouillon Saar-vidék tartományi belügyminiszter a Saarländischer Rundfunk (SR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy a berlini támadás után "meg kell állapítanunk, hogy hadiállapotban vagyunk, akkor is, ha egyesek, akik mindig csak a jót látják, ezt nem akarják észrevenni". (mti)

UPDATE: Immár nem fér kétség ahhoz, hogy a karácsonyi vásáron terroristatámadás történt - mondta sajtótájékoztatóján Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Az is közölte, hogy a sérültek közül 18-nak nagyon súlyos az állapota.

A gyanúsított az eddigi információk szerint Pakisztánból érkezett, és eddig nem gyanúsították terrorizmussal. A letartóztatott férfi tagadja, hogy ő követte volna el a támadást.

UPDATE: A berlini támadást követően egy román állampolgár sem kért konzuli segítséget, a berlini román nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket - írja közleményében külügyminisztérium.

Eszerint Lazăr Comănescu tárcavezető német hivatali kollégájának küldött levelében részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és együttérzéséről biztosította a német népet.

A külügy három telefonszámot bocsátott az érdekelt állampolgárok rendelkezésére: a +49 30 21239555-ös, a +49 30 21239514-es, és a +49 30 21239516-s számokra érkező hívásokra a külföldön élő román állampolgárokat segítő állandó telefonos szolgálat ügyeletesei válaszolnak, de hívható a diplomáciai képviselet +49 16 090884680-as sürgősségi száma is. (agerpres)

UPDATE: A nyomozás első megállapításai szerint terrortámadás lehetett a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett gázolás - jelentette be kedden Angela Merkel német kancellár.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki "védelmet és menedéket kért Németországban".

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan" - mondta Angela Merkel. (mti)

UPDATE: A német belügyminisztérium támadásnak minősítette a teherautó karácsonyi vásárba hajtását.
UPDATE: Egy 23 éves pakisztáni menekült volt az elkövető a helyi sajtó szerint. Piti bűnözések miatt már korábban is volt dolga a rendőrséggel, írják.

Kedd reggel kommandósok nyomultak be az egykori tempelhofi repülőtér egyik hangárjában működő menekültszállásra. Ez Berlin legnagyobb menekültszállása, ahol több mint 2 ezer embert helyeztek el.

UPDATE: 12 ember halálát okozta a hétfőn este helyi idő szerint 20:14-kor a berlini karácsonyi vásárba belehajtó teherautó. További 48 személyt kórházban ápolnak, közülük négy állapota kritikus.

Thomas de Maiziere egyelőre nem nevezte terrortámadásnak a történteket, de úgy fogalmazott, számos jel mutat erre.

A német rendőrség jelentése szerint a kamion sofőrjét elfogták, és a kamion egy utasa belehalt sérüléseibe. A rendőrség szóvivője szerint a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a kamiont vezette, a tett színhelyétől mintegy másfél kilométerre fogták el, jelenleg a kihallgatása folyik.

A német DPA hírügynökség titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, a kamiont egy afganisztáni vagy pakisztáni menekültkérő vezette, aki februárban érkezett Németországba.

A kamion lengyel rendszámú, feltételezések szerint hétfőn délután lophatták el egy építkezésről. A kamion lengyel tulajdonosa szerint sofőrje eltűnt, hétfő délután óta nem tudnak róla semmit. Valószínűleg ő lehet a kamionban talált halott utas.

UPDATE: A hivatalos jelentések már 9 halottról szólnak. A teherautó vezetője elmenekült a BBC szerint.

UPDATE: az első jelentések több sérültről szóltak, majd egy halottról érkezett jelentés, a Berlin-Reporter pedig két halottról és ötven sebesültről írt.

A rendőrség szándékos támadásként kezeli a történteket. A kamion egyébként jelentések szerint lengyel rendszámú volt. Egy CNN-nek nyilatkozó szemtanú szerint a kamion lassítás nélkül, mintegy 60 km/órás sebességgel hajtott bele a vásárba, több bódét magával sodorva.
A berlini karácsonyi vásárban a tömegbe hajtott egy teherautó, tudósítanak a hírügynökségek. Az első jelek szerint többen megsérültek, egyes források szerint halottak is vannak.
Még nem tudni, hogy a teherautó miért hajtott a vásár területére. Egyelőre a baleset és a szándékosság lehetőségét sem zárták ki. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS