2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megölték az orosz nagykövetet Ankarában

2016. december 19. 18:44, utolsó frissítés: 2016. december 20. 08:56

UPDATE: Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok normalizálódásának aláásása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában.

Putyin egy Kremlbeli, a televízió által közvetített tanácskozáson közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött.

Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság a gyilkosság nyomán büntetőeljárást kezdeményezett. A testület felhatalmazást kapott arra, hogy felállítson egy csoportot, amely Ankarában a török hatóságokkal együtt részt vesz majd az ügy felderítésében.

Mint mondta, erről telefonon állapodott meg Tayyip Recep Erdogan török elnökkel.

"Tudnunk kell, hogy ki irányította a gyilkos kezét" - jelentette ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy a két vezető megállapodott a két ország diplomáciai képviseletei őrizetének megerősítéséről. Szívai szerint az orosz elnök utasításba adta, hogy a török féltől garanciát szerezzenek a Törökországban működő orosz képviseletek biztonságára.

Putyin a szóvivő szerint a merénylettel kapcsolatban Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Szergej Nariskinnal, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és Alekszandr Bortnyikovval, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetőjével folytatott megbeszélést.

Putyin közölte, hogy a "harci posztján" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni. Az elnök mélységes együttérzéséről biztosította az általa személyesen is ismert diplomata hozzátartozóit.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy Oroszország nem hagyja megtorlatlanul a merényletet, A követ meggyilkolása a kormányfő szerint súlyos bűncselekmény, amely túllépett a civilizált kapcsolatok keretein.

Moszkvában egyébként kedden Oroszország, Törökország és Irán külügy- és védelmi miniszteri tanácskozást tart a szíriai rendezésről. Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a megbeszélések előestéjén az orosz fővárosban együttérzését fejezte ki a nagykövet meggyilkolása miatt és úgy vélekedett, hogy a bűncselekmény a kétoldalú kapcsolatok ellen irányult. Megerősítette, hogy Moszkva és Ankara közös bizottságot állít fel a történtek felderítésére és leszögezte, hogy a bűnösöket felelősségre fogják vonni. (mti)

UPDATE: Az elkövető török rendőr volt, a támadás elkövetésekor nem volt szolgálatban. A hírek szerint őt is megölték.UPDATE: Az Independent azt írja, a nagykövet belehalt a sérülésbe.

Úgy tűnik, Oroszország megerősítette, hogy a nagykövet meghalt.
UPDATE: A BBC szerint a lövöldöző egy öltönyös férfi volt, aki azt kiabálta, hogy "ne feledkezzetek meg Aleppóról, ne feledkezzetek meg Szíriáról", valamint "Allahu Akbar". A támadó indoka még nem világos.

A BBC a török médiára hivatkozva írja, hogy rálőttek a törökországi orosz nagykövetre Ankarában - számolt be az Index.

Andrej Karlov egy fotókiállításon tartott beszédet, amikor hátba lőtték, az állapota súlyos, kórházba szállították.

Andrej KarlovAndrej Karlov


A támadásnak több sérültje is van. A helyszíni beszámolók szerint a fegyveres elbarikádozta magát az épületben, és jelenleg is tart a tűzpárbaj. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS