2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száznál is több halálos áldozata van az indonéziai földrengésnek

2016. december 08. 10:04, utolsó frissítés: 12:13

102-re nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma, a sérülteké pedig meghaladja a 750-et, közülük mintegy 140 ember állapota súlyos – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

Szerdán 6,5-es erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Szumátra szigetének északnyugati részét. A földmozgás központja a tengeren, tíz kilométer mélyen volt, 92 kilométerre keletre Banda Aceh városától.

Több mint kétszáz lakóház és üzlet, valamint tizennégy mecset dőlt össze. Több mint nyolcezer embernek menedékhelyekre kellett mennie.

Csütörtökön nagy erőkkel folytatódott a kármentesítés és a sérültek ellátása. Helyszíni jelentések szerint a sérültek orvosi ellátását és a bajba jutottak segélyezését nehezítik az állandó forgalmi fennakadások. A kórházak megteltek, egyes sérülteket parkolókban felhúzott sátrakban látnak el. A mentési munkálatok szerdán egy összedőlt piaci épületre összpontosulnak, ahol feltehetően még legalább öt ember lehet a romok alatt.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrűn" fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni kitörések. Tizenkét éve, 2004 decemberében 9,3-as erősségű földrengés volt Szumátra szigetétől nyugatra az Indiai-óceán mélyén, és a földmozgást követő szökőár az óceánnal határos tizennégy országban összesen legkevesebb 230 ezer halálos áldozatot követelt, és kétmillió embert tett földönfutóvá. A természeti csapásban egyedül Aceh tartományban 120 ezren haltak meg. Azóta a szerdai volt a legsúlyosabb földrengés Acehben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS