2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdogan kész visszaállítani a halálbüntetést

2016. november 26. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

A török államfő aláírja a halálbüntetés visszaállításáról szóló törvényt, ha a parlament elfogadja. Ezt maga Recep Tayyip Erdogan jelentette ki pénteken egy isztambuli rendezvényen.

“A demokrácia tiszteletben tartja az emberek akaratát. A nép pedig halálbüntetést szeretne. Azt mondják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága visszautasítaná a lépést. Engem az nem érdekel” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: ez a nép kívánsága, amelyet mindenkinek tiszteletben kell tartania, ha tetszik a döntés, ha nem.

A július 15-i puccskísérlet után Erdogan nyilvános felszólalásaiban már több alkalommal kilátásba helyezte a kivégzések esetleges újbóli bevezetését, miután hívei a tömegrendezvényeken – a mostanihoz hasonlóan – azt skandálták: “Halálbüntetést!”

A török elnök korábban felvetette, hogy esetleg akár népszavazásra bocsáthatja a kérdést. A múlt héten úgy fogalmazott: Törökország sorsa nem a Nyugat, hanem a török emberek kezében van.

Mostani kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy az Európai Parlament Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel a puccskísérletet követő kormányzati tisztogatás mértéke miatt. A testület leszögezte, hogy a folyamat végét kellene jelentenie annak, ha Ankara végül visszaállítja a halálbüntetést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS