2019. február 18. hétfőBernadett
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erős földrengés volt Japánban, de nem okozott nagy károkat

2016. november 22. 08:50, utolsó frissítés: 08:52

Nagyjából egyméteres árhullámokat okozott egy erős, a helyi mérések szerint 7,4-es földrengés Japánban kedd hajnalban. Sendai kikötőjében 1,4 méteres volt a szökőár, ekkora hullámot a 2011-es nagy cunami óta nem észleltek. A rengés miatt Fukusimában átmenetileg leállt egy reaktor vízhűtő rendszere.

A földmozgás központja tíz kilométeres mélységben volt a tenger alatt, Fukusima prefektúra csendes-óceáni partjai közelében. A földmozgást érezni lehetett Tokióban is, helyenként a Sinkanzen gyorsvasút is leállt.

A kezdetben 7,3-as erejűnek becsült földmozgás fokozatát utóbb az amerikai intézetek 6,9-esnek mondták, japán mérések szerint azonban mégis inkább 7,4-es erősségű volt. A japán meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy a rengés a 2011-es 9-es erejű földmozgás egyik utórengése volt.

A BBC szerint csak enyhén sérültekről érkeztek hírek, viszont több ezer embert ki kellett menekíteni.

A hatóságok figyelmeztetést adtak ki legalább hat prefektúra területére is egy esetleges komoly tengerár miatt, beleértve a fukusimai területet is, de később mindet visszavonták.

A meteorológiai szolgálat Ivaki térségében egy első, hatvan centiméteres árhullámot észlelt, illetve később egy 90 centiméterest is.

A Japan Times szerint Sendai kikötőnél egy 1,4 méteres árhullámot is észleltek, állítólag ez volt a legnagyobb cunami a szigetországban 2011-es óriási árhullám óta.

Előzőleg attól tartottak, hogy a későbbi hullámok helyenként elérhetik a három méter magasságot is, ezért felszólították a parti lakosokat, hogy húzódjanak feljebb fekvő területekre.

A japán meteorológusok kedden arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő néhány napban egy újabb nagy földmozgás következhet be. (hvg, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS