2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fegyverek tűntek el a belgrádi lőszerraktárból

2016. november 18. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

A kézifegyverek és a felszerelés sürgős ellenőrzését rendelte el a szerb védelmi minisztérium, miután a belgrádi lőszerraktárból 70 darab félautomata pisztoly, öt automata puska, valamint két ládányi lőszer tűnt el. A védelmi tárca közleménye szerint ezentúl szigorúbban ellenőrzik majd a hadsereg raktárait, és jövőre mindenhol korszerűsítik, bővítik a térfigyelő rendszert.

A minisztérium nem közölte, hogy a raktárellenőrzésnek köze van-e ahhoz, hogy a szerb rendőrség szerdán lebuktatott egy tízfős fegyvercsempészbandát, amelynél az utóbbi 15 év legnagyobb fegyverarzenálját foglalták le.

Az elfogottaknál kilenc kilogramm plasztik robbanószert, több mint 20 kilogramm TNT-t, több tucat elektromos detonátort, 111 kézigránátot, két kézi rakétavetőt, 12 kézi páncéltörő gránátot, nyolc automata és két félautomata puskát, egy nehéz gépfegyvert, két karabélyt, egy kiskaliberű puskát, 6000 darab lőszert és más fegyvereket találtak.

A fegyvercsempészet az 1991-1995-ös délszláv háború után indult virágzásnak a Balkánon. A háború után számos fegyver magánkézben maradt. A hatóságoknak nincsenek pontos adataik arról, hogy a 7,2 milliós Szerbiában hány illegális fegyver van a lakosság kezén.

A 2011-es népszámlálás adataira hivatkozva a szerb sajtó korábban arról számolt be, hogy az országban nyilvántartott 2,5 millió háztartásra 3 millió illegális lőfegyver jut, vagyis minden háztartás átlagosan 1,2 lőfegyvert birtokol törvénytelenül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS