2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fox tévé: négymillió olyan ember szerepel a szavazói névsorban, aki nem választhat vagy halott

2016. október 19. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Az amerikai Republikánus Párthoz közel álló Fox televízió szerint az Egyesült Államokban négymillió olyan ember szerepel a szavazói névsorban, aki nem választhat vagy halott.

A szövetségi igazságügyi minisztérium egyik volt munkatársa, Christian Adams jogász volt kedd este a Fox televízió vendége, s azt állította, hogy "négymillió ... választásra nem jogosult vagy halott ember szerepel az amerikai szavazói névsorban", s ez szerinte "érinteni fogja a választásokat".

Adams korábban az igazságügyi minisztériumban a választásokkal foglalkozó részleg munkatársa volt, és például tavaly hat perkérelmet nyújtott be, mert szerinte Philadelphiában és Florida egyik megyéjében hamis neveket vettek fel a választási listákra. A jogász Texas államban is talált egy esetet, ott egy 1944-ben elhunyt férfit regisztráltak.

A műsorban Adams nehezményezte, hogy a kormányzat nem tesz semmit ez ellen.

Az igazságügyi minisztérium nem reagált volt munkatársának állításaira. Válaszolt viszont a Media Matters for America nevű, a demokrata pártiakhoz közel álló, és a jobboldali médiát elemző médiafigyelő központ, amely "jobboldali hazudozónak" minősítette a jogászt, és reagálásában azt írta: "egy felmérés szerint 2000 és 2014 között az Egyesült Államokban egymilliárd szavazatot adtak le, s ezek között csak 31 esetben merült fel a csalás gyanúja". A New York Egyetem jogi karán működő Brennan Igazságügyi Központra hivatkozva a médiafigyelő leszögezi: "a halott emberek nevével elkövetett választási csalások egyszerűen nem igazak". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS