2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

További uniós támogatást vár a menekültválság kezelésére Szerbia

2016. október 12. 19:13, utolsó frissítés: 19:13

A menekültválság kezelésére további 5 és fél millió eurós támogatást vár Szerbia a következő év elején az Európai Uniótól. Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár szerdán Belgrádban elmondta, a Szerbiában tartózkodó mintegy 6400 migráns több mint fele nő és gyerek, a legtöbbjük Afganisztánból érkezett. Egyre kevesebben érkeznek Szíriából, az emberek többsége afganisztáni és pakisztáni - magyarázta. A migránsok zömét a befogadóközpontokban szállásolták el, csak nagyon kevesen tartózkodnak a magyar határnál - tette hozzá.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság adatai szerint egy menekült ellátása naponta 8 eurójába kerül az országnak. Nenad Ivanisevic szerint elengedhetetlenül szükséges az egészségügyi ellátás támogatása, mert ott aggasztóan nagy kiadások vannak.

Az Európai Unió az utóbbi egy évben negyvenmillió euróval segítette Szerbiát. Ezt a pénzt a nyugat-balkáni ország egyebek mellett a befogadóközpontok felépítésére, felújítására, felszerelésére és fenntartására, az ott dolgozók béreire, határvédelemre és egészségügyi ellátásra fordította. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS