2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökországban letartóztatták az Erdogan által puccskísérlettel vádolt Gülen egyik testvérét

2016. október 03. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

Izmirben letartóztatták a július 15-i sikertelen török puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét, a 61 éves Kutbettin Gülent - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.
A nyolc Gülen-testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy egy "fegyveres terrorszervezet tagja". Az Anadolu szerint Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmir Gaziemir körzetében. A legifjabb Gülen nemrég tért vissza külföldről.

Fethullah Gülen Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált. A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdogan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet (Szolgálat) nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás keretein belül, amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS