2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Róma is valószínűleg visszalép az olimpiarendezési pályázattól

2016. szeptember 21. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Róma polgármestere, Virginia Raggi megvonja a város támogatását a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére benyújtott pályázattól – jelentette a római városházára hivatkozva szerda reggel a Reuters brit hírügynökség. Raggi délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, valamint Luca di Montezemolóval, a római olimpiai kandidálást irányító bizottság elnökével, és sajtótájékoztatót is tart az ügyben.

A júniusban megválasztott főpolgármester többször hangsúlyozta, hogy az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küzdő Róma számára nem tartja elsőrendűnek a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. Nemet mondott az olimpiára Beppe Grillo, a római főpolgármester mögött álló 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is.

Ha Róma visszalép, akkor Budapest mellett már csak két város marad versenyben, Los Angeles és Párizs. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben – azaz egy év múlva – Limában dönt a helyszínről. A mostani városházi bejelentés előrevetíti, hogy Rómának szinte semmi esélye sincs a rendezésre, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű a kandidálásban. Úgy még egyetlen város sem rendezett ötkarikás játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés.

Malago még hétfőn úgy nyilatkozott, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól. Úgy véli, Olaszország hitelességét fenyegeti, ha a visszavonják a kandidálást, és ez egyben az olasz sportélet veresége is lenne. Akkor még úgy fogalmazott, az utolsókig bízik abban, hogy Róma főpolgármestere nem mondja le az olasz főváros jelölését.

A CONI elnöke szerint a visszalépés "borzasztó nemzetközi szégyen" lenne, és Olaszország hitelességét sodorná veszélybe. Megjegyezte, hogy az esetleges negatív döntés nem az ő személyes veresége lenne, hanem az olasz sportéleté, mivel azt jelentené, hogy "a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit".

Emlékeztetett, hogy a 2024-es olimpia költsége nem Róma lakosságát terhelné, és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. Kiemelte, hogy a felmérések szerint a 18 és 25 év közötti fiatalok többsége támogatja az olimpiai kandidálást. Korábban úgy fogalmazott, ha Róma most lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS