2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ban Ki Mun: a szíriai kormány a felelős a polgárháborúban meggyilkolt legtöbb civilért

2016. szeptember 20. 21:15, utolsó frissítés: 21:15

A szíriai kormány ostorozta megnyitó beszédében Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, akik világszervezet közgyűlésének őszi ülésszaka előtt szólalt fel. A világszervezet leköszönő főtitkára 135 ország állam-, és kormányfőjének, valamint több mint 50 külügyminiszternek a jelenlétében mondta el beszédét.

A dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása az év végén jár le, így a mostani az utolsó közgyűlési megnyitó beszéde az ENSZ-ben. Ban Ki Mun ezúttal nem általánosságokat fogalmazott meg, hanem konkrét ügyeket hozott szóba a beszédben, főként a szíriai helyzetet és a klímaváltozás elleni harcot. A főtitkár keményen ostorozta a szíriai kormányt, azzal vádolva, hogy az öt éve húzódó polgárháborúban ő a felelős a legtöbb civil meggyilkolásáért, szíriai városrészeket bombáz le, valamint kínzásoknak veti alá a szír börtönökben fogvatartottakat. Az ENSZ-főtitkár egyúttal a harcok befejezésére szólított fel. "Mindenkihez szólok, akinek befolyása van, hogy vessenek véget a harcoknak és kezdődjenek meg a tárgyalások" - fogalmazott.

A klímaváltozás elleni harc kapcsán a főtitkár arra mutatott rá, hogy nincs vesztegetni való idő. Felszólította az ENSZ 193 tagállamát: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a párizsi klímavédelmi megállapodás még ebben az évben érvénybe lépjen.

Beszédében az ENSZ-főtitkár kitért a világszervezet békefenntartóinak visszaéléseire is, és sajnálkozását fejezte ki. A visszaélések "megtépázták az ENSZ hírnevét és ami még rosszabb, traumát okoztak azoknak, akiket pedig éppen szolgálni akarunk" - fogalmazott a politikus. "A védelmezőknek soha nem szabad ragadozókká válniuk" - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára.

Ban Ki Munhoz hasonlóan Barack Obama amerikai elnök is kedden szólal fel utoljára az ENSZ székházában, hiszen az ő mandátuma is lejár, novemberben új elnököt választanak az Egyesült Államokban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS