2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kempingnek álcáztak egy hollandiai kurd kiképzőtábort

2004. november 12. 13:58, utolsó frissítés: 14:35

A holland televízió információi szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspártból (PKK) alakult Kurdisztáni Népi Kongresszus (KONGRA-GEL) táboráról van szó, ahol katonai jellegű kiképzést is végeztek. A hatóságok is megerősítették, hogy az Eindhovenhez közeli Liempde térségében rajtaütöttek a gyanús táboron, amely kempingnek álcázva működött.

Hollandiában az elmúlt tíz napban roppant feszültté vált a belbiztonság légkör, mert Theo van Gogh - az iszlám visszásságait is filmre vivő - filmrendező november 2-i meggyilkolását követően muzulmánellenes akciókat hajtottak végre több városban, illetve felerősödött a radikális iszlám csoportok tevékenysége is.

A vallási-faji hátterű erőszakhullámban néhány holland politikus is halálos fenyegetést kapott. Mecsetek, templomok és egyházi iskolák elleni kölcsönös bosszútámadások sorozata zajlott le az országban. Az elmúlt tíz napban több tucatnyira rúg a letartóztatott gyanúsítottak száma.

A kiéleződött feszültség a hazájukban illegálisan működő kurd szervezetekre is felhívta a figyelmet. Egy szóvivő mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a PKK-val kapcsolatos nyomozás már több hónapja zajlik, és a pénteki akció nincs közvetlen összefüggésben van Gogh meggyilkolásával.

A holland lakosság sokként élte meg van Gogh megölését, és a hatóságok a legmagasabb szinten próbáltak meg nyugalomra inteni az esemény után. Beatrix királynő és Jan Peter Balkenende miniszterelnök is megszólalt ennek érdekében. A nyugtatni igyekvők azzal érveltek, hogy az országban élő muszlimoknak csak egy elenyésző töredéke tekinthető szélsőségesnek, a nagy többség éppúgy elítéli az erőszakot, mint a más vallásúak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS