2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hollandia: az erőszak fokozódik

2004. november 11. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Három rohamrendőr megsebesült – ketten közülük súlyosan –, amikor egy terroristaellenes műveletben megrohamoztak egy épületet Hága egyik szegény bevándorlók lakta negyedében. A gyanúsítottak kézigránátot hajítottak rájuk. A város felett lezárták a holland légteret, a környéken lakókat menedékhelyre evakuálták. Szemtanúk komoly, kétszáz fős rendőri jelenlétről és letartóztatásról számoltak be: egy embert alsónadrágban hurcoltak el.

A rendőrség nem részletezte, hogy az akció összefüggésben áll-e a Van Gogh-gyilkossággal. A merénylet miatt már tíz főt vettek őrizetbe (négyet közülük elengedtek). Mindegyikük muzulmán, a fő gyanúsított továbbra is a 26 éves, marokkói-holland Mohammed Bouyeri.

A provokatív, iszlámot bíráló filmrendező megölése ugyanakkor máig nem szűnő bosszútámadásokat indított el a mintegy 900-950 ezer fős hollandiai muzulmán közösség ellen. Legutóbb tegnap gyújtottak fel egy iszlám iskolát Uden településen. Falára a "Theo, nyugodj békében!" feliratot, valamint a "fehér hatalom" neonáci jelét pingálták. Összesen tíz mecsetet, illetve templomot ért támadás a merénylet óta – kettőt tegnapra virradóra. Groningenben egy bírósági épületet kellett kiüríteni bombariadó miatt. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS