2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt Arafat, a kulcs-pozíciókat újraosztják

2004. november 11. 13:40, utolsó frissítés: 13:40

Jasszer Arafat palesztin elnök csütörtökön kora reggel elhunyt – közölte Tajeb Abdel Rahím, a palesztin elnökség főtitkára; előzőleg Száeb Erekát, a palesztin kormány tagja jelentette be Arafat halálhírét, amelyet a Percy katonai kórház egy főorvosa is megerősített, hozzátéve: a halál 11-én 3 óra 30 perckor állt be.

Jasszer Arafat halála után már nem egy kézben összpontosul a palesztin hatalom; az általa betöltött három legfontosabb palesztin tisztségbe csütörtökön három új vezetőt választottak. A Palesztin Hatóság új elnöke azonban csak átmenetileg kapta meg ezt a széket.

Faruk Kaddumit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) politikai osztályának vezetőjét választották meg a Fatah főnökének – jelentették be hivatalos palesztin források. A PFSZ elnökévé pedig Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfőt választották meg csütörtökön.

A három, korábban Arafat által betöltött poszt közül a legfontosabbat, a Palesztin Hatóság elnöki tisztét Rauhi Fattúh, a palesztin parlament elnöke tölti majd be. Ő a palesztin vezetés szerdai döntése értelmében csak 60 napig látja el a Palesztin Hatóság elnöki tisztségét, a következő órákban leteszi a hivatali esküt.

Az Izrael elleni harc folytatását ígérik a szélsőséges palesztin szervezetek; a Fatah fegyveres és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai a zsidó államot teszik felelőssé Jasszer Arafat halála miatt. Ugyancsak az Izrael-ellenes támadások folytatását ígérte a másik nagy szélsőséges palesztin csoport, a Hamász. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS