2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közösen venné be az Iszlám Állam "fővárosát" Amerika és Törökország

2016. szeptember 08. 08:43, utolsó frissítés: 08:43

Ankara pozitívan tekint Barack Obama amerikai elnök azon javaslatára, amely szerint az Egyesült Államok és Törökország hadereje együttműködne az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai "fővárosának" tartott Rakka felszabadításában - mondta Nurettin Canikli török miniszterelnök-helyettes szerdán Ankarában a minisztertanács ülését követő sajtótájékoztatón.

A közös hadműveletre vonatkozóan Obama a G20 csoport kínai csúcstalálkozóján tett ajánlatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek. Erdogan jelezte, hogy nincs ellene kifogása, először azonban a két ország vezérkarának kell egyeztetnie. Rakka mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő észak-szíriai beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs elnevezéssel hadműveletet a határ szíriai oldalán, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól, valamint a szíriai kurd fegyveresektől, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. Török belpolitikai körök a törökországi kurdok autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet bábjának tekintik az YPG-t, és attól tartanak, hogy az utóbbi térnyerése Szíriában felbátoríthatná a Törökországban tevékenykedő PKK-t.

Törökország az YPG-t is terrorista csoportnak minősítette, miközben az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségese Szíriában az IÁ elleni harcban. Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára. Canikli jelezte: az YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek.

Beszédében kifejtette: a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport már 772 négyzetkilométert tisztított meg Észak-Szíriában az Iszlám Államtól, és a visszaszerzett terület az SZSZH ellenőrzése alatt áll. Hozzátette, hogy a hadműveletben eddig 4 török katona halt meg és további 19 megsebesült. A SZSZH milicistái közül 16-an vesztették életüket, 27-en pedig megsebesültek. Az IÁ és a YPG tagjai közül csaknem 110-en haltak meg.

A miniszterelnök-helyettes felszólalásában arra is kitért, hogy augusztus 15. és szeptember 7. között a török hatóságok 19 olyan tervezett öngyilkos merényletet hiúsítottak meg az ország területén, amelyet a PKK hajtott volna végre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS