2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Biden: Washington nem tudott előre a török puccskísérletről

2016. augusztus 25. 09:09, utolsó frissítés: 09:09

Washingtonnak nem volt előzetes értesülése a július 15-i török katonai puccskísérletről, ha lett volna, mindent megtett volna annak megfékezésére - mondta Joe Biden amerikai alelnök szerdán Ankarában a Binali Yildirim török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Washington együttműködik a török hatóságokkal a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében, ugyanakkor a kiadatás igénye meg kell feleljen a jogi normáknak. Ankara az Egyesült Államokban élő muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérlet kiterveléséért.

Biden kifejtette: az Egyesült Államoknak nem áll érdekében megvédeni senkit sem, aki árt az amerikai-török szövetségnek.

Az amerikai alelnök hangsúlyozta: Washington és Ankara kapcsolata kiemelt jelentőségű, az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra.

Biden teljes támogatásáról biztosította Törökországot a puccskísérletet követően és mint mondta, minden szükséges segítséget megad Ankarának a demokrácia megerősítése felé vezető úton.

Biden arról is beszélt, hogy a török tisztségviselők közölték vele, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a jogállamiság keretein belül zajlanak.

A Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd fegyveres csoportra utalva hangsúlyozta: elvesztik Washington támogatását, ha nem vonulnak vissza az Eufrátesz folyó keleti oldalára.

Binali Yildirim török kormányfő is azt sürgette, hogy Washington vizsgálja felül a YPG-ra vonatkozó álláspontját. Jelezte: Törökország egyetért az Egyesült Államokkal abban a kérdésben, hogy a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem léphet át az Eufrátesz folyó nyugati partjára.

Mint mondta: Szíria területi egységét meg kell őrizni, Törökország nem fogad el egy különálló kurd entitást.

Nyomatékosította: Ankara elvárja Fethullah Gülen haladéktalan kiadatását. S közölte: a két félnek nem szabad megengednie, hogy egyes incidensek kárt okozzanak a kapcsolataikban.

Biden a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Törökországban. Az amerikai politikus megnézte a bombatalálatok sújtotta parlament épületét, találkozott Ismail Kahraman házelnökkel, Binali Yildirim kormányfővel, a nap későbbi részében pedig fogadja őt Recep Tayyip Erdogan török elnök is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS