2019. február 17. vasárnapDonát
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BuzzFeed: az NSA segített a belga hatóságoknak a párizsi merénylő elfogásában

2016. augusztus 23. 09:41, utolsó frissítés: 09:49

A belga hatóságoknak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) segítségével sikerült elfogniuk Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét - közölte hétfőn a BuzzFeed News hírportál két, az ügyet jól ismerő tisztségviselőre hivatkozva. A belga szövetségi ügyészség azonban később közleményben tagadta a portál híreit.

A portál jelentése szerint a belga szervek négy hónapnyi hiábavaló nyomozás után fordultak a jelhírszerzésre szakosodott amerikai ügynökséghez, hogy az segítsen a Chakib Akrouh nevű terrorista március eleji temetésén részt vevő vendégek telefonhívásai során automatikusan keletkezett, úgynevezett metaadatok elemzésében.

Akrouh a Párizsban november 13-án elkövetett támadásokat követően öt nappal, a francia főváros Saint-Denis nevű külvárosában tartott rendőrségi rajtaütésben halt meg, derekán egy robbanóövvel. A férfi tagja volt az úgynevezett teraszkommandónak, amely 39 embert ölt meg párizsi kávéházak és bárok teraszain.

"Felhívtuk az amerikaiakat a temetés előtt. Miként Edward Snowden oly segítőkészen elmagyarázta mindenkinek, az NSA a legjobb a jelhírszerzésben" - közölte egy névtelenséget kérő belga illetékes a hírportállal.

Mint mondta, a Nemzetbiztonsági Ügynökség segített "megszerezni minden információt a jelen lévő telefonok mindegyikéből".

"Egy férfi a telefonjával kamerázott a temetésen, ami arra utalt, hogy ezt a fájlt is el fogja küldeni valakinek" - tette hozzá.

A cikk szerint a temetésen gyűjtött információk jelentették az áttörést a nyomozásban. Abdeslamot végül március 18-án fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben, mindössze néhány száz méterre szülei házától.

"A belga hatóságok nem kértek segítséget az NSA-től a Salah Abdeslam ügyében folytatott nyomozás során" - jelentette ki Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője, hozzátéve, hogy amerikai részről kizárólag a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vett részt az adatok elemzésében.

A szóvivő rámutatott, hogy márciusban nem is Chakib Akrouh-t temették el, hanem Salah testvérét, Ibrahim Abdeslamot. Ezen a temetésen viszont jelen volt Abid Aberkan, akinél Salah Abdeslam meghúzta magát.

Az NSA egyelőre nem kommentálta a Buzzfeed jelentését.

Szakértők szerint ugyan a belga szolgálatok is képesek mobiltelefonok lehallgatására és lokalizálására, az NSA fejlett technológiája azonban sokkal gyorsabb és hatékonyabb cselekvést tesz lehetővé.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett tavaly novemberi merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS