2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bin Laden: “biztonságotok a ti kezetekben van”

2004. november 01. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Az Al-Dzsazira arab hírtelevízió pénteken egy friss videofelvételt sugárzott, melyben Oszama bin Laden újabb támadásokat helyez kilátásba az Egyesült Államok ellen. A szalagon a terrorista-vezér minden eddiginél egyértelműbben vállalja magára a 2001. szeptember 11-i támadásokat a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornya, a washingtoni Pentagon épülete és egy harmadik, ismeretlen célpont ellen.

Egyúttal kijelenti, hogy az akkori támadások okai továbbra is fennállnak. Egyértelmű célzással a négy nap múlva esedékes amerikai elnökválasztásokra, Oszama bin Laden közli a választókkal: "Biztonságotok nem Bush, Kerry vagy az Al-Kaida kezében van. A ti biztonságotok a ti kezetekben van."

A nyugati szakértők első gyors értékeléseikben eredetinek tartják a felvételt. Egy elemző szerint bin Laden – eltérően a korábbiak cirkalmas, Korán- idézetekkel megtűzdelt stílusától, modern arab nyelvezetet használt. Feltehető, hogy az üzenet egyetlen célja az volt, hogy a választások előtt jelezze: itt vagyok, jól vagyok, még hallotok rólam.

Bush, akit biztonságpolitikai főtanácsadója téjékoztatott a felvételről, első gyors reakciójában közölte: Amerika nem hagyja magát megalázni, az ország "háborúban áll, de győzedelmeskedik". Kerry – némileg Bush stílusában – megígérte, hogy "levadássza és elpusztítja" a terroristákat. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS