2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sokasodnak a kalózok a tengereken

2004. november 01. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Mintegy két évtizede újra óriási arányokban terjed a tengeri kalózkodás: míg kezdetben szumátrai, nigériai és brazíliai éhenkórászok támadtak a hajókra, addig ma nemzetközi gengszter szindikátusok által irányított, állig felfegyverzett bandák teszik ezt. Mindezt az amerikai John S. Burnett állítja, amióta kalózok Szingapur előtt az ő jachtját is megtámadták.

"Terror a tengeren – A modern kalózok fegyverkeznek" című könyvében a szerző részletesen leírja, hogy a hajók legénysége mennyire tehetetlen a mindenre képes géppisztolyos gengszterekkel szemben, különösen a szingapúri szigetvilágban és a Malakka-szorosban.

Burnett és az általa megkérdezett szakemberek attól tartanak, hogy már csak idő kérdése, amikor a közönséges kalózkodás mellé politikai terror is társul majd a tengereken. Egy elsüllyesztett tartályhajó elzárhat egy fontos hajózási medret, vagy óriási méretű környezeti katasztrófát okozhat.

Azok a hajók is terroristák célpontjaivá válhatnak, amelyeken jómódú turisták több hetes utakat tesznek a tengereken. Erre volt is már példa: 1961-ben a "Santa Maria" hajót rabolták el a brazíliai vizeken. Ennél jóval nagyobb nyilvánosságot kapott az "Achille Lauro" nevű hajó elrablása Egyiptom partjainál, 1985-ben. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS