2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törökországban a tanárokat is utolérte Erdogan bosszúja

2016. július 20. 15:54, utolsó frissítés: 15:54

Törökországban eddig több mint 50 ezer embert ért utol a múlt pénteki sikertelen puccskísérlet utáni leszámolás. Éppen ezért egyre többen látják úgy, hogy a letartóztatások valódi célja, hogy a török elnök megszabaduljon az őt kritizálóktól és a politikai ellenfeleitől.A BBC szerint eddig több mint 50 ezer embert érintettek a puccskísérlet utáni megtorlási akciók. A letartóztatottakon kívül rengetegen vannak, akiket kirúgtak az állásukból vagy felfüggesztettek a munkahelyükön arra hivatkozva, hogy kapcsolatban állnak a puccs szervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok köré csoportosuló ellenzékiekkel.

A pénteki puccskísérletet követően szombat-vasárnap a katonaság és a rendőrség köreiben, valamint a bíróságokon kezdte meg a kormány a tisztogatást, hétfőn már arról számolt be a török média, hogy tanárokat, egyetemi dékánokat és újságírókat is felfüggesztettek állásukból a puccskísérletben való kapcsolatukra hivatkozva.

A BBC a TRT török csatornára hivatkozva azt írja, hogy az akadémikusoknak megtiltották, hogy külföldre utazzanak, ugyanakkor beszüntették 24 rádió és tévécsatorna működését is.

A BBC által átvett adatok szerint a megtorlási hullámban eddig 15200 tanár, 1577 egyetemi dékán, 8777 belügyminisztériumi munkatárs, 1500 pénzügyminisztériumi alkalmazott és a miniszterelnöki hivatal 275 dolgozója érintett. Ezenkívül csak a hétvégén letartóztattak vagy elbocsájtottak 6000 katonát, 9000 rendőrt, és felfüggesztettek 3000 bírót.

Binali Yildrim miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a Fethullah Gülen Amerikában élő hitszónokhoz köthető egyéneket gyökerestől fogják eltávolítani az országból. Törökország pedig hivatalosan is kérte az Amerikai Egyesült Államokat, hogy adják ki Gülent, a törökök ugyanis az idős hitszónokot gyanúsítják a puccskísérlet megszervezésével.

Erdogan a puccskísérlet után többször elmondta, hogy nem zárja ki a halálbüntetés visszaállítását, a döntést viszont a parlamentre bízta, de a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy ő elnökként jóvá fog hagyni minden olyan döntést, amely a parlamentből jön.

A politikai elemzők szerint Erdogan a puccskísérletet felhasználva akar leszámolni politikai ellenfeleivel, hogy ezáltal még nagyobb hatalomra tegyen szert. Az ENSZ figyelmeztette Törökországot, hogy a letartóztatásokkor is tartsa tiszteletben az emberi jogokat és az országban maradjon meg a jog uralma. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője több más európai politikussal együtt elmondta, hogy Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz, amennyiben visszaállítják a halálbüntetést. (bbc, mti hírösszefoglaló)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS