2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Török puccskísérlet - Johannis a választott demokratikus intézmények tiszteletben tartását sürgeti

2016. július 16. 11:03, utolsó frissítés: 11:03

Klaus Iohannis államfő a demokrácia és a török nép által választott intézmények tiszteletben tartását sürgette szombaton a törökországi puccskísérletre reagálva.

Az elnöki hivatal közleménye rámutat: Törökország stratégiai partnere Romániának, szövetségese a NATO-ban, stabilitása pedig fontos mind a térség, mind Európa, mind a nemzetközi biztonság szempontjából. Iohannis kifejezte reményét, hogy Törökországban mielőbb sikerül helyreállítani a közrendet.

Az ázsiai és európai állam- és kormányfők informális találkozóján tartózkodó Dacian Cioloș miniszterelnök Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, leszögezve: Törökországban nincs más megoldás, mint a jogállamisághoz és alkotmányos rendhez való visszatérés. Az Ulánbátorban tárgyaló többi európai vezetővel együtt elítéltek minden demokratikusan választott intézmény elleni erőszakot - írta Cioloș, Törökországot Románia és az EU kulcsfontosságú partnerének nevezve.

A bukaresti külügyminisztériumban szombat hajnalban válságstábot alakítottak, hogy minél hatékonyabban segítsék a Törökországban tartózkodó román állampolgárokat. A bukaresti diplomáciának egyelőre nincs tudomása arról, hogy román áldozatai vagy sebesültjei lennének a törökországi harcoknak. Az éjszaka több mint négyszáz román állampolgár fordult különböző ügyekben Románia ankarai nagykövetségéhez, illetve az isztambuli és izmiri román főkonzulátushoz.

Bár a bukaresti külügyminisztérium már péntek éjszaka azt tanácsolta a Törökországban tartózkodó román állampolgároknak, hogy ne hagyják el szálláshelyüket, az oda készülőknek pedig, hogy halasszák el útjukat, szombat reggel a hírtelevíziók arról számoltak be: a menetrendszerű repülőjáratokon és chartergépeken újabb román turisták százai indultak útnak a török tengerparti üdülőtelepekre, mert aggodalmaik ellenére sem akarták lemondani régóta kifizetett nyaralásukat.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS