2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Török puccskísérlet - A belpolitikai stabilitás és a demokrácia megőrzése mellett foglaltak állást a külföldi vezetők

2016. július 16. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

A nyugalom megőrzésének, a vérontás elkerülésének, a demokratikus rend fenntartásának és a belpolitikai stabilitásnak a fontosságát hangsúlyozták, támogatásukról biztosítva az ankarai kormányt a nemzetközi szervezetek és a különböző országok vezetői a törökországi puccskísérlet kezdete után.

Ban Ki Mun
ENSZ-főtitkár az első események után nyugalomra szólított föl, egyik szóvivője pedig közölte, hogy a főtitkár szorosan követi a török katonai puccskísérlet fejleményeit.

Jens Stoltenberg
NATO-főtitkár brüsszeli közleményében szintén nyugalomra és önmérsékletre szólított fel, továbbá Törökország demokratikus intézményeinek és az alkotmánynak a teljes tiszteletben tartására. Hangsúlyozta, hogy Törökország értékes NATO-szövetséges. "Figyelemmel és aggodalommal követem a törökországi eseményeket" - fogalmazott a főtitkár, aki arról is beszámolt, hogy megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

Az Európai Unió arra sürgette a puccskísérletben érintetteket, hogy mielőbb térjenek vissza az alkotmányos rendhez. A 28 tagállam nevében Ulánbátorban kiadott nyilatkozatában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte, hogy az EU a demokratikusan megválasztott török kormányt és a jogállamiságot támogatja. Az uniós tisztségviselők jelezték azt is, hogy figyelemmel követik a törökországi eseményeket, és folyamatos kapcsolatban állnak a tagországok kormányaival is.

Barack Obama
amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására hívott fel - közölte a washingtoni Fehér Ház. Az erről szóló közlemény szerint Obama telefonon megvitatta John Kerry amerikai külügyminiszterrel a helyzetet, s egyetértettek abban, hogy minden törökországi félnek a választások útján hatalomra került kormányt kell támogatnia. Obama és Kerry egyetértett abban is, hogy a törökországi események minden szereplőjének önmérsékletet kell tanúsítania, el kell kerülnie az erőszakot és a vérontást.

Az amerikai diplomácia vezetője török kollégájával folytatott telefonbeszélgetésében ugyancsak az Egyesült Államok "feltétlen támogatásáról" biztosította Törökország demokratikusan választott polgári kormányát és demokratikus intézményeit. Törökország a NATO fontos tagja és az Egyesült Államok fontos szövetségese - emlékeztettek amerikai részről.

Kerrynek alkalma volt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közös állásfoglalást is tenni a törökországi történésekkel kapcsolatban, mindketten a békét és a vérontás elkerülését sürgették. Az amerikai külügyminiszter annak a reményének adott hangot, hogy Törökországban "béke, stabilitás és folytonosság" fog honolni. Lavrov sürgette a vérontás elkerülését, és közölte: a felmerülő kérdéseket az alkotmányos kereteken belül kellene rendezni.

A Kreml külön is állást foglalt, hangsúlyozva, hogy Moszkvát mély aggodalommal töltik el a törökországi események. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szombatra virradóra újságíróknak elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a török puccskísérlet fejleményeiről. Közölte: az események túl gyorsan változnak ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen, mi történik, mindazonáltal Oroszországot aggasztja a kialakult helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen. Hangsúlyozta, hogy bárki kezében is legyen az irányítás Törökországban, az orosz állampolgárok biztonságának a garantálása rájuk hárul.

Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet, és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében - közölte Angela Merkel német kancellár szóvivője Twitter-üzenetében.

Mohamed Dzsavád Zaríf
iráni külügyminiszter a Twitteren mély aggodalmát fejezte ki a török "krízis" miatt. A stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenek előtt való - hangsúlyozta.

Boris Johnson
brit külügyminiszter - szintén a Twitteren - mély aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a pénteki törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határán - jelentette az athéni köztelevízió szombatra virradóra Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva. A rendfenntartó erőket elsősorban a szárazföldi határon, az égei-tengeri szigeteken és a repülőtereken riadóztatták. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS