2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Majdnem biztos, hogy Theresa May lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, és már hamarosan

2016. július 11. 14:37, utolsó frissítés: 14:39

Visszalépett hétfőn a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Az utódválasztási folyamat első szakaszában az alsóházi tory frakció jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet. Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került.

Leadsom azonban hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában - amelyben párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt -, és Theresa May "azonnali" miniszterelnöki kinevezését támogatja.

Leadsom hétfő reggel még bocsánatot kért Maytől, amiért a hétvégén a The Timesban azt hangoztatta: ő maga jobb miniszterelnök lenne, mert anya is, így jobban érdekelt az ország rövid távú jövőjében. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS