2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Obama: nincs bizonyíték arra, hogy az orlandói mészárlást külföldről irányították volna

2016. június 13. 20:11, utolsó frissítés: 20:11

Nincs bizonyíték arra, hogy a hétvégi orlandói tömegmészárlást külföldről irányították volna - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a belbiztonságért felelős miniszterrel és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával folytatott megbeszélést.

Az elnök hétfőn megerősítette, amit vasárnap délutáni beszédében mondott: a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nincsenek "egyértelmű bizonyítékok" arra, hogy az orlandói tömegmészárlás hátterében külföldi csoportok vagy szervezetek állnának.

Obama ezzel lényegében azt a vélekedést - vagy a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump által egyenesen ki is mondott állítást - cáfolta, miszerint az Orlandóban történtek hátterében az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állna. "Úgy tűnik, hogy a lövöldöző az interneten fellelhető különböző szélsőséges információs forrásokból merített ihletet" - mondta az elnök.

Egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságnak mi volt az indítéka. Értesülések szerint az elkövető, Omar Mateen a floridai melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás előtt hűséget fogadott az Iszlám Államnak, de édesapja szerint az esetnek nem volt köze a valláshoz. A dzsihadista szervezet közölte is, hogy egy harcosa követte el a merényletet, amerikai tisztségviselők szerint azonban ez semmit sem jelent.

A 49 halálos áldozattal járó orlandói támadásig egy 2007. április 16-i eset volt az Egyesült Államok történelmének legvéresebb tömegmészárlása: ekkor a Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS