2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötven embert mészárolt le az orlandói ámokfutó

2016. június 12. 20:21, utolsó frissítés: 20:40

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak. Buddy Dyer, Orlando polgármestere az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlásának nevezte a vérengzést. A polgármester egyúttal rendkívüli állapotot hirdetett ki a városban.

Barack Obama elnök, akit reggel tájékoztattak a történtekről, elrendelte, hogy a szövetségi kormányzat adjon meg minden szükséges segítséget a floridai rendőri szerveknek.

Közben azonosították a rendőrség által agyonlőtt merénylőt is: Omar Szaddiki Mateen, 29 éves férfi, afgán szülők gyermekeként született New Yorkban, s a floridai St. Lucie-ben élt. A rendőrség hajnalban még úgy tudta, hogy az elkövető nem Floridába való volt. Az agyonlőtt merénylőnél kézifegyvert és - a rendőrség megfogalmazása szerint - "azonosítatlan szerkezetet" találtak nála.

A rendőrség és az FBI változatlanul terrorista cselekménynek minősíti a tragédiát, s ilyen irányban folynak a nyomozások, az FBI egyik munkatársa pedig azt erősítette meg, hogy az elkövetőnek voltak kapcsolatai iszlamistákkal. Az illetékesek vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat.

A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, s kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt.

UPDATE 20:36
A merénylő hajnali kettőkor kezdett lövöldözni. A szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit, aki a tűzharc után túszokat állított sorba és megkezdte a tömegmészárlást. A rendőrség elit rohamosztaga reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy a merénylőt agyonlőtték. John Mina rendőrfőnök azt is elmondta, hogy amikor a rendőrség speciális rohamosztaga behatolt a szórakozóhelyre, "ellenőrzött robbantásokat hajtott végre", hogy elterelje a merénylő figyelmét. A Pulse nevű éjszakai szórakozóhely Orlandó egyik ismert melegbárja.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a lövöldözés "jól szervezett" és jól előkészített" volt. Helyi idő szerint reggel hét órakor tartott első sajtótájékoztatóján az FBI regionális irodájának munkatársa, Ron Hopper arról beszélt, hogy egyelőre vizsgálódnak, a lelőtt merénylőnek milyen háttere lehetett, s újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az FBI-nak vannak jelzései arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal. "De ezt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan, minden lehetőséget vizsgálunk" - fogalmazott Hopper. De megerősítette: terrorakcióként kezelik a tragédiát.

A Fox News amerikai hírtévének Hopper emellett elmondta: Mateen "korábban azzal fenyegetett, hogy kapcsolatai vannak terrorista szervezetek felé". Jerry Demings, megyei seriff szintén azt közölte, hogy terrorcselekményként vizsgálják a tömegmészárlást.

Megjelent az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez köthető egyik Twitter-fiókon Mateennek az állítólagos fényképe. Az IÁ Twitteren közzétett fényképének kísérőszövege szerint: "A férfi, aki véghez vitte a floridai éjszakai klub elleni támadást, amelynek során 50-en meghaltak s több tucatnyian megsebesültek". Ugyanakkor nem volt hivatalos állásfoglalás a terrorszervezet részéről, így például nem közölték, hogy magukra vállalják-e a támadást.

Emellett eddig nem lehetett hitelesíteni, hogy a dzsihadisták által közölt fényképen valóban Mateen látható-e. Más iszlamista fegyveres szervezetekhez köthető Twitter-fiókok is átvették ugyanennek a személynek a fényképét, miközben az IÁ szimpatizánsai üzenetekben méltatták a támadás elkövetését.

Bill Nelson floridai szenátor vasárnap újságírók előtt bejelentette: a biztonsági őrként dolgozó Mateen ismételten azt állította, hogy kapcsolatban áll az IÁ-val. A szenátor az amerikai hírszerzés előzetes értesüléseire hivatkozott.

"Úgy vélik, van egy határozott kapcsolat az IÁ-val, de el kell mondanom, hogy ez (a következtetés) egyelőre nem számít hivatalosnak" - tette hozzá a szenátor. Nelson hangsúlyozta, hogy értesüléseit közvetlenül a szenátus hírszerzési bizottságának munkatársaitól kapta.

A Reuters brit hírügynökség viszont arról számolt be, miszerint névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint nincs konkrét bizonyítéka, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a merénylet s az IÁ, vagy más külföldi szélsőséges csoport között. Ugyanakkor hozzáfűzték: még fel kell deríteniük, hogy volt-e bármilyen kapcsolat a támadó és szélsőséges csoportok között.

A politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált. "Szörnyű lövöldözés Orlandóban. A rendőrség lehetséges terrorizmus ügyében nyomoz. Sok a halott és a sebesült" - írta Twitter-üzenetében Trump.

Az amerikai televíziós híradások emlékeztetnek arra, hogy egy nappal korábban szintén Orlandóban lőtték agyon a The Voice tehetségkutató műsor egyik szereplőjét, egy fiatal román származású énekesnőt, Christina Grimmie-t.

Az ámokfutással gyanúsított afgán származású férfi apja véleménye szerint "semmi köze a valláshoz" a támadásnak. Mir Seddique, a támadó apja az NBC amerikai televíziós csatornának elmondta, hogy fia néhány hónappal ezelőtt dühös lett Miamiban, amikor két férfit látott csókolózni, s szerinte ámokfutása mögött is a homofóbia állhat. "Nem tudtunk semmiről. Ahogy az egész országot, úgy minket is sokkolnak a történtek" - tette hozzá az apa, miután családja nevében bocsánatot kért fia tettéért. A most vasárnapi orlandói támadásig egy 2007. április 16-i eset volt az Egyesült Államok történelmének legvéresebb tömegmészárlása: ekkor a Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS