2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdődött az egyik bataclani öngyilkos merénylő társainak pere Párizsban

2016. május 30. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

Megkezdődött hétfőn az egyik legjelentősebbnek tartott franciaországi dzsihadista hálózat pere a párizsi büntetőbíróságon: a Szíriát megjárt hét strasbourgi fiatalhoz tartozott a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek egyik elkövetője is, a 23 éves Fouad Mohamed-Aggad, aki a Bataclan koncertteremben történt túszejtés és öldöklést követően felrobbantotta magát.

A Strasbourgban felnőtt, francia állampolgárságú Aggad testvérével, Karimmal és gyerekkori barátaikkal 2013 decembere és 2014 áprilisa között járt Szíriában. Többségük rövid tartózkodás után hazatért Franciaországba.

A Szíriában maradt Aggad hét, 23 és 27 év közötti társát 2014 májusában letartóztatták, s az ügyészség terrorizmussal kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanúja miatt emelt vádat ellenük.

Valamennyien 2013. december 17-én Frankfurtból indultak repülővel Törökországba, ahonnan továbbutaztak Szíriába, Aleppó környékére. A csoportból ketten - egy testvérpár, Mourad és Yassine Boudjellal - az iszlamista harcokban meghaltak.

Az eddig büntetlen előéletű strasbourgi fiatalokat a közösségi oldalakon a francia dzsihadisták egyik legismertebb toborzója, Mourad Fares szervezte be fegyveres harcokba, aki azóta börtönbe került Franciaországban.

Jóval azelőtt, hogy Fouad Mohamed-Aggadot azonosították volna a párizsi merényletek egyik elkövetőjeként, a gyanúsítottak az első meghallgatásukon azt állították, hogy humanitárius célból mentek Szíriába. Az ügyészség viszont azzal vádolja őket, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban harcoltak.

A nyomozás során azt mondták, hogy elborzasztotta őket mindaz a szörnyűség, amelyet Szíriában láttak, úgy érezték, hogy "vérengző őrültek" csapdájába estek, ezért 2014 februárjától kezdve egymás után mindegyikük inkább hazatért Franciaországba. Az egyik vádlott elmondása szerint Fouad Mohamed-Aggad viszont "teljesen megőrült", s beállt harcolni a szélsőségesek közé.

A vádlottak azt állítják, elsősorban sportos jellegű kiképzést kaptak Szíriában. Többen azt is tagadják, hogy fegyvert fogtak, s azt állítják: konyhai munkákra fogták be őket. Egyesek viszont elismerték, hogy lőttek gépkarabéllyal, de állításuk szerint csak a kiképzéseken, harcban nem vettek részt. A hatóságok által lefoglalt felvételeken viszont büszkén pózolnak háborús fegyverekkel.

A hét strasbourgi férfi neve egyébként szerepel az Iszlám Állam harcosainak azon a listáján, amit márciusban a Sky News hírcsatorna tett közzé, és amit az ügyészség fel is akar használni a perben. Ezt azonban a védelem igyekszik megakadályozni, mert nem tartják hitelesnek a listát.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS