2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vécétörvénye miatt panaszolják be sorra Obamát az államok

2016. május 26. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Tizenegy amerikai szövetségi állam panaszt nyújtott be szerdán Barack Obama kormányzatának május elején hozott rendelete ellen, amely szerint az állami iskoláknak és közintézményeknek kötelezően lehetővé kell tenniük, hogy a nemüket megváltoztató amerikaiak ne a születésükkor bejegyzett nemük szerinti mosdót használhassák, hanem a választott nemük szerintit.

Az elnöki direktíva a transzneműek "szabad" vécéhasználatát akarja hatalmi döntéssel bevezettetni szerte az Egyesült Államokban, a nem engedelmeskedő állami iskolákat pedig a támogatás megvonásával tervezi szankcionálni.

A tizenegy szövetségi állam kormányzója "társadalmi kísérletnek" minősítette az elnök politikáját, és bejelentette, hogy hivatalosan tiltakozik ellene.

"Mindenképpen megküzdünk ezzel, ha kell, a legfelsőbb bíróságig is elmegyünk" - nyilatkozott szerdán Ken Paxton, a texasi igazságügyi tárca vezetője. Texas republikánus kormányzója, Gregg Abbott pedig úgy fogalmazott, hogy "az Obama-kormányzat lábbal tiporja az Egyesült Államok alkotmányát".

A kormányzati döntés ellen protestáló államok élén éppen Texas áll, de a nagy déli államhoz csatlakozott Alabama, Georgia, Louisiana, Oklahoma, Tennessee, Utah, Nyugat-Virginia és Wisconsin, valamint Arizona oktatási tárcája és az északkeleti Maine állam kormányzója.

Több szövetségi állam egyébként nemrégiben olyan törvényeket léptetett életbe, amelyek korlátozzák a transzneműek jogait. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS