2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar szobrot romboltak Szlovákiában

2004. október 11. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A szlovákiai Somorján lerombolták a város főterén álló, Mária mennybemenetelét ábrázoló barokk szoborcsoportot. A mű szobrait az ismeretlen tettesek lefejezték, az szobrok egyikét pedig ledöntötték és darabokra zúzták. A rendőrség közönséges vandalizmusnak látszó bűncselekmény ügyében kezdett nyomozni.

Nem zárható ki azonban, hogy egyház, vagy felekezeti, netán etnikai hovatartozás miatti bűncselekmény esete áll fenn, mert a közeli plébánia ügyfélfogadását jelző kétnyelvű táblák egyikét, a magyar nyelvűt a szoborrongálással egyidejűleg, szintén ismeretlen tettesek eltávolították. A két bűncselekmény elkövetői minden bizonnyal azonos személyek.

A döntően magyarok lakta várost a 13. század első felében Samaria (Szentmária) néven említik az okiratok. Somorja őslakói ezt megelőzően Szűz Mária emlékére emeltek templomot.

A városnak 1405-ben Zsigmond király a közeli Pozsonnyal azonos jogokkal bíró szabad királyi városi rangot adományozott. Somorja címerében ma is Szűz Mária szerepel. Főterére az 1990-es évek elején, a szovjet felszabadítók emlékművének helyére kerülhetett vissza az a barokk szoborcsoport, amelyet a második világháborút követő évtizedekben csak a város temetőjében állhatott. (mti, népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS