2019. aug. 23. péntekBence
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tadics: "a Vajdaságban nincsenek atrocitások"

2004. október 07. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a szerb elnök, hogy a vajdasági erőszakcselekmények miatt nyomás nehezedik hazájára. Borisz Tadics Brüsszelben kijelentette, hogy a Vajdaságban nincsenek atrocitások, csak incidensek. A szerb politikus elismerte ugyan, hogy időnként voltak erőszakcselekmények a két nemzetiséghez tartozók között, de hozzátette, hogy ezek egyéni indíttatású összetűzések voltak, nem pedig egy kisebbség ellen irányuló szervezett akciók. Tadics nehezményezte, hogy a helyi politikusok az erőszakos cselekményekről szóló híreket politikai célokra használták fel, ami miatt erősödött a radikalizmus Szerbiában, s ami miatt a radikálisok megnyerték a polgármesteri választást Újvidéken.

A szerb elnök szólt a koszovói választásokról is. Tadics elmondta: támogatom, hogy a koszovói szerbek vegyenek részt a 23-i koszovói választásokon. Ugyanakkor jogosnak tekintjük azt a követelést, hogy a nemzetközi erők és a koszovói kormány tegyen meg minden szükséges lépést a decentralizáció, és a koszovói szerb kisebbség jogos érdekeinek védelmében.

A koszovói szerbekhez intézet felhívás miatt a radikálisok máris kezdeményezték a szerb elnök alkotmányjogi felelősségre vonását, vagyis Borisz Tadics visszahívását. A szerb parlamentben akkor kerülhet napirendre a téma, ha a képviselők egyharmada ezzel egyetért, a Tadics visszahívásáról szóló népszavazás kiírásához pedig két harmados többség szükséges. A népszavazáson a választói jegyzékbe bejegyzett szavazók felének kell igent mondania ahhoz, hogy Tadicsot megfosszák tisztségétől, ha viszont ez nem sikerül, akkor fel kell oszlatni a képviselőházat. A helyhatósági választásokon aratott siker alapján a radikálisoknak akár ez a végkifejlet is megfelel. (hírtv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS