2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A volt londoni polgármester szerint Hitler támogatta a cionizmust

2016. április 28. 18:52, utolsó frissítés: 18:52

Az egykori londoni polgármester egy rádióműsorban azt mondta, hogy Hitler kezdetben támogatta a cionizmust. Ken Livingstone ezt egyik párttársa védelmében mondta, aki korábbi Facebook-bejegyzésében azt javasolta, hogy Izraelt telepítsék át az Egyesült Államokba. Mindkettőjüket felfüggesztette a Munkáspárt.

Ken Livingstone, aki 2000 és 2008 között volt London első közvetlenül választott polgármestere, a BBC rádióműsornának nyilatkozva Naz Sha-t, a Munkáspárt másik tagját próbálta megvédeni, akit korábban antiszemitának ítélt megnyilvánulása miatt függesztett fel pártja.

A politikus a műsorban kijelentette, hogy Naz Shah nem antiszemita. Hozzátette: az "Izrael-lobbi" nagyon jól szervezett kampánnyal igyekszik rásütni az antiszemitizmus bélyegét mindenkire, aki Izrael politikáját bírálja. Livingstone szerint Adolf Hitler politikája kezdetben arra irányult, hogy a zsidók költözzenek "Izraelbe" és a náci diktátor "ezzel a cionizmust támogatta". Ez még az előtt volt, hogy Hitler "megőrült és lemészárolt hatmillió zsidót" - tette hozzá.N

Naz Shah egy 2014-es Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy megoldaná a közel-keleti válságot, ha Izraelt áttelepítenék az Egyesült Államokba. A politikus szerint Amerikában "bőségesen lenne hely" Izraelnek és még egy térképet is megosztott Facebook-oldalán, illusztrálandó, hogy Izrael milyen kis helyet foglalna el Amerika területéből.

A térkép alatti szöveg szerint az izraelieket egyébként is "az amerikaiak szeretik a legjobban", és "tárt karokkal várnák őket otthonaikban". Mindemellett Amerikának nem kellene évente 3 milliárd dollárt költenie az adófizetők pénzéből Izrael megvédésére, és a Közel-Kelet "ismét békés lenne" - olvasható a képviselő posztjában.

Naz Shah a héten az alsóházban elnézést kért, de a Munkáspárt felfüggesztette párttagságát. A párt azonban most Livinstone-ra is berágott és a vizsgálat idejére az ő párttagságát is felfüggesztették. Közben több képviselő is azt követeli, hogy a volt londoni polgármester zárják ki a pártból, mert szégyent hozott rájuk.

mti

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS