2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 800 al-Kaidással végeztek Jemenben

2016. április 25. 09:48, utolsó frissítés: 11:21

Megölték az al-Kaida több mint 800 feltételezett tagját Jemenben, a dzsihadista terrorszervezet ellen két napja indított offenzívában.

A jemeni hadsereg szaúdi és emírségekbeli különleges erők által támogatott offenzívájának célja az volt, hogy a kormány visszaszerezze az ellenőrzést a korábban az al-Kaida által elfoglalt jemeni városok, mindenekelőtt a terrorszervezet egyik fellegvárának számító Mukalla felett. A kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeinek fő forrásától esnek el az iszlamisták.

"A hadművelet az al-Kaida több mint 800 tagjának és néhány vezetőjének halálával zárult", a dzsihadisták egy része elmenekült - állította az arab koalíciós erők parancsnoksága az SPA szaúdi hírügynökség által idézett közleményében.

A város, amely Hadramaut tartomány székhelye, 2015 áprilisa óta volt az al-Kaida kezén.

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tudja fenntartani magát. A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség 2015 márciusában avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán, s idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. Az országban uralkodó káoszt kihasználva az al-Kaida is megvetette lábát a távoli déli területeken, ahol viszonylag szabadon folytatta tevékenységét.

A jemeni konfliktus szemben álló felei csütörtök óta béketárgyalásokat folytatnak Kuvaitban. Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja előzőleg úgy vélekedett, hogy a jemeni béke közelebb van mint valaha, még akkor is, ha tárgyalások kihívást jelentenek az elkövetkező napokban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS