2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Plutóniummal csencselt egy kirgiz férfi

2004. szeptember 30. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Atomfegyver előállítására alkalmas plutóniumot próbált eladni Kirgizisztánban egy helyi állampolgár, ám a férfit lefogták a kirgiz nemzetbiztonsági szolgálat emberei. A férfinél 239-es plutóniumizotópot találtak. A dúsított urán mellett ez az anyag is alkalmas atomfegyver előállítására.

A hatóságok igyekeznek kideríteni a plutónium származási helyét és a vásárló személyét. Az orosz független atomfelügyelő szervezet, az Ecodefense szerint az anyag orosz eredetű lehet, mert ilyen típusú plutóniumot nem tárolnak Kirgizisztánban.

A kirgiz különleges szolgálatok az idén már három kirgizt fogtak el, akik 110 gramm különösen veszélyes mérgező radioaktív anyagot, 137-es izotópszámú céziumot akartak eladni 110 ezer dollárért. Az anyag a közép-ázsiai ország déli részén fekvő volt szovjet katonai állomásról származott.

Kirgizisztán 1991-ben elnyert függetlenségéig fontos urániumtermelő tagországnak számított a Szovjetunión belül. Sok helyen még ma is tárolnak radioaktív salakanyagot. A Közép-Ázsiában és Oroszországban lévő volt szovjet katonai bázisokon gyengén vagy egyáltalán nem őrzött radioaktív anyagok miatt régóta fáj a nemzetközi közösség feje. (népszabadság, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS