2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Súlyos harcok Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi Karabah térségében

2016. április 03. 09:38, utolsó frissítés: 09:38

Újabb tűzpárbaj robbant ki péntek éjjel az azeri és az örmény fegyveres erők között Hegyi Karabah határán. A két ország egymást vádolta a szombaton is folytatódó harcok elindításával. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali tűzszünetre és önmérsékletre szólított fel.

Az örmények állítása szerint az azerbajdzsáni hadsereg nehéztüzérségi fegyverek, harckocsik és helikopterek bevetésével indított masszív támadást, amelynek során egy azeri helikoptert lelőttek. Azerbajdzsán a maga részéről azt állította: fegyveres erői csak arra reagáltak, hogy örmény oldalról nehéztüzérségi fegyverekkel és aknavetőkkel lőtték állásaikat.

Mindkét oldal arról számolt be, hogy "jelentős veszteségeket" okozott a másik félnek. Az örmények első közlése szerint egy 12 éves kisfiú meghalt, további két ember pedig megsebesült az azeri tüzérségi támadásban.

Hovik Abrahamján
örmény miniszterelnök összehívta a kormány rendkívüli ülését, és közölte, hogy kész minden szükséges intézkedést megtenni a helyzet stabilizálására.

Szerzs Szargszján
örmény elnök a washingtoni atomcsúcsról sietve hazautazott. A veszteségeket pontosítva azt mondta, hogy örmény oldalon a halottak száma 18-ra nőtt. Azt állította, hogy a mostani harcok a legsúlyosabbak az 1994-ben életbe lépett fegyvernyugvás óta.

Szargszján összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, és bejelentette, megbízta a külügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki egy kölcsönös katonai segítségnyújtási megállapodást Hegyi Karabahhal.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közleménye szerint a harcokban 12 azeri katona veszítette életét. A közlemény elismerte a hadsereg egyik Mi-24-es helikopterének lelövését is. Ugyanakkor a védelmi tárca azt állította, hogy az azeri fegyveres erők több mint száz örmény katonát megöltek vagy megsebesítettek, továbbá hat örmény páncélost és 15 tüzérségi állást megsemmisítettek.

A washingtoni atomcsúcson tartózkodó Ilham Aliyev azerbajdzsán elnök a konfliktus békés rendezésére szólított fel, egyúttal azzal vádolta Örményországot, hogy a nemzetközi jogot megsértve megszállás alatt tartja a területet.

Örményország és Azerbajdzsán az 1980-as évek vége óta konfliktusban áll egymással Hegyi Karabah ügye miatt.

A többségében örmények lakta terület az 1990-es évek elején véres háborúban szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig zajló háborúban 30 ezer ember halt meg, és százezrek menekültek el. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Karabah függetlenségét, de ezt csak néhány ország ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is.

A háborús állapotokat az 1994 óta érvényes, Moszkvában kötött fegyverszünettel kívánták rendezni, azt azonban mindkét oldalon rendszeresen megsértik. Az éveken át tartó tárgyalások és a tűzszünet aláírása ellenére a mai napig nem kötött békét egymással a két dél-kaukázusi ország. (mti via hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS