2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Robbanás a brüsszeli repülőtéren

2016. március 22. 09:31, utolsó frissítés: 22:14

AMIT EDDIG TUDNI LEHET

- Három robbanás történt kedd reggel Brüsszelben, kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy pedig a Maalbeek metrómegállóban
- A belga hatóságok terrorcselekménynek minősítették a robbantásokat, a repülőtéren pedig egy öngyilkos merénylőről tudnak
- A legfrissebb adatok szerint a merényletekben 34-en haltak meg és 136-an megsebesültek.
- Három román állampolgár is a sérültek között, állapotuk nem életveszélyes.
- Brüsszel gyakorlatilag bezárt, leállt a teljes metró- villamos és buszközlekedés, bezártak a repülőterek, múzeumok, az Európai Unió intézményei is.
- Több országban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a merényletek után.
- Az Iszlám Állam magára vállalta a merényleteket.22:09 A belga zászló színeivel világítják meg ma este az Eiffel-tornyot és a Brandenburgi kaput.
21:29 Három román állampolgár is megsérült a keddi brüsszeli merényletekben, közülük kettőt még mindig kórházban ápolnak, míg egy személy már elhagyta a kórházat - jelentette be Belügyminisztérium.

A szaktárca arról is tájékoztatott, hogy Románia brüsszeli nagykövetségének képviselői hamarosan meglátogatják a merényletekben megsérült román állampolgárokat, akiknek az állapota nem életveszélyes.

A Digi24 hírtelevízió szerint a két kórházban ápolt román állampolgár a Zaventem repülőtéren sérült meg, ahonnan Lisszabonba szerettek volna utazni. A beszámolójuk szerint a robbanásokat követően gyalog mentek be a kórházba.

21:14 Egymással összefogva folytatjuk nyugodt és méltóságteljes harcunkat a fenyegetettséggel szemben - mondta Fülöp belga király a televízióban kedd este közvetített beszédében a reggeli véres brüsszeli merényletekre utalva.

Fülöp támogatásáról biztosította a biztonsági szerveket és a mentőalakulatokat, valamint elismerését fejezte ki mindazoknak, akik önként és ösztönösen segítettek a rászorulókon. "Hazánk a gyászol - mondta, hozzátéve: feleségével, Matilddal osztoznak mindazok fájdalmában, akik elvesztették hozzátartozójukat, akik megsebesültek az egyszerre "gyáva és szörnyű" merényletekben.
21:05 Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a tavaly novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna a dzsihadisták eredeti tervei szerint - közölte a Politico című hírportál.

A neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák.A belga külügyminiszter Salah Abdeslam pénteki brüsszeli őrizetbe vétele után arra figyelmeztetett, hogy a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

19:36 A detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - jelentette a VTM belga közszolgálati televízió.

A csatorna a leuveni Gasthuisberg kórház egyik orvosával készített interjút, aki elmondta, hogy az intézményben tizenegy embert kezelnek súlyos sebesülésekkel, többen válságos állapotban vannak. Mint mondta, a repülő szögek és üvegszilánkok komoly sebeket okoztak az érintetteknek.

Sajtóhírek szerint a helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak. (mti)

19:32 A Zaventem repülőtér szerdán is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt - közölte Arnaud Feist, a légikikötőt működtető vállalat igazgatója. (mti)

19:18 Németország minden lehetséges támogatás megad a keddi brüsszeli merényletek elkövetőinek kézre kerítéséhez és megbüntetéséhez - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A kancellár sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és a támadások sérültjeinek, és elmondta, hogy telefonon beszélt Charles Michel belga miniszterelnökkel, akit biztosított Németország szolidaritásáról és támogatásáról. Hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen részletesen megtárgyalják a brüsszeli támadások "lehetséges következményeit".

Angela Merkel kiemelte: a brüsszeli merényletek elkövetői "gyilkos terroristák", és "ellenségei mindazon értékeknek, amelyekért Európa kiáll".

Angela MerkelAngela Merkel


Matteo Renzi, olasz miniszterelnök szerint Európának többet kell tennie, de hirtelen és haragos reakciók helyett hosszú távú biztonsági és védelmi "szerkezetet" kell létrehozni. Emlékeztetett, hogy Európa 1954 óta vitázik egy közös védelmi rendszer kialakításán, amely azóta se jött létre. Felszólított arra, hogy Európa cselekedjen a terrorizmus fenyegetésével szemben, és "járjon az ügy végére".

Matteo RenziMatteo Renzi


"Az európai polgároknak joguk és szükségük van azt érezni, hogy ugyanannak a közösségnek a tagjai, és érezni, hogy a politikai intézmények egymás mellett állnak" - mondta az olasz miniszterelnök.

18:11 A belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

A felvételeket később a belga rendőrség is kiadta.

A gyanú szerint a képen látható három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek. (mti, hírszerk.)
17:47 A terrorista szervezethez közel álló Aamák hírügynökség szerint az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a merényletekért - számol be a BBC.
17:27 Háromnapos nemzeti gyászt jelentett be Belgiumban Jan Jambon belügyminiszter. A politikus este Charles Michel miniszterelnök társaságában ellátogat a Zaventem repülőtérre.

17:25 A brit hatóságok növelik a kikötők, repülőterek, metróállomások és nemzetközi pályaudvarok rendőri védelmét - mondta kedden a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek. (mti)

17:22 Több légitársaság, a Wizz Air, a Ryanair és a Lufthansa-csoport is ingyenes átfoglalást, vagy jegytörlést biztosít a Brüsszelbe utazóknak.

A Wizz Air tájékoztatása szerint azok, akik kedden utaznának Charleroi-ra, visszakaphatják a jegy árát, amennyiben lemondják az utazást, akik pedig átfoglalják a jegyüket, ingyen tehetik ezt meg. Az intézkedés egyelőre a keddi járatokra érvényes.

A Lufthansa az MTI megkeresésére azt közölte, hogy 25 brüsszeli járatát törölte a csoport, amelybe a Brussels Airlines is beletartozik. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A társaság közölte továbbá, hogy kedden az összes Zaventembe tartó járatát törölte, ami közel 2 ezer utas érintett.

Ingyenessé tette a törlést, illetve módosítást a Ryanair is. A cégnél, azok, akiknek nem keddre szól a jegyük, csak telefonon keresztül tudják átfoglaltatni jegyüket. Arról a légitársaság nem adott tájékoztatást, hogy mely további napokra érvényes az ingyenes törlés és dátummódosítás. (mti)

16:01 Farkas András, a PONT munkatársa Facebook-oldalán ezt írta néhány perccel ezelőtt:

"Brüsszeli fejlemények: minden közszállítás, vonatállomás, repülőtér zárva. A gyerekek az iskolákban maradnak. Egy campust és egy atomerőművet kiürítettek. Minden közúti alagút is zárva. Az embereknek az javasolták, hogy maradjanak otthon. Minden nyilvános wifi hálózat működik. A telefonhívások helyett a közösségi médián és sms-en keresztüli kapcsolattartás javasolt.

A Maalbeek megállóban történt támadás súlyosabbnak tűnik a reptérieknél. A rendőrök az utcákon is keresik a gyanúsítottakat.

Az Európai Bizottság romániai képviselete (ahol tegnap jártunk) kétszer vette fel velem a kapcsolatot, köszönjük a törődést. A légitársaságok azzal számolnak, hogy holnap kinyit a repülőtér, ám ez nem biztos. A hadsereg ellenőrzött körülmények között felrobbantott egy gyanús csomagot a Zaventemen."

Brussels updates: all public transport, train stations, airport closed. Children stay in schools. Student campus and one...

Posted by András Farkas on Tuesday, March 22, 2016


15:33 Kiürítik a belgiumi Tihange-ban található atomerőművet - jelentette a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televízió kedden.

A helyi sajtó hírei szerint a Brüsszelben elkövetett merényleteket követően azonnal fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a belga nukleáris létesítményeknél.

Egyes hírek szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. A belváros felett helikopterek köröznek, a tömegközlekedési hálózatot teljesen leállították, és lezárták a vasútállomásokat is. A telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Charles Michel kormányfő közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb. (mti)

15:09 Félárbócra engedték az EU zászlóját.

EU flags at half-mast today at the European Parliament. “I am horrified by the despicable and cowardly attacks which...

Posted by European Parliament on Tuesday, March 22, 2016


14:31 A Brüsszeli Egyetem evakuálja a campusát, felszólította a hallgatókat, hogy hagyják el a területet. Az egyetem szolidaritásra kéri a campust elhagyókat, hogy amennyiben tehetik, hallgató kollégáiknak ajánljanak fel helyeket az autóikban, hogy mindenki biztonságban hazaérkezhessen.

14:23 A Brussel TV minisztériumi és kórházi forrásokra hivatkozva közölte: a Zaventem reptéri két robbantás 14 halottat követelt, 81 személy megsebesült. A Maalbeek metrómegállóban történt merénylet 20 halottat követelt és 55-en sérültek meg. A véradó központokban A és 0 negatív vércsoportú véradók jelentkezését várják.

13:43 A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás "a szabadságunk" ellen irányult és "mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a "helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel" őrködjenek a "kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett.

Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta a miniszter. (mti)

13:21 A Best Western Hotel Royale mellett, ahol a PONT Csoport munkatársai tartózkodnak, a rendőrség lezárta a Rue Royale-ról nyíló egyik utcát, amelyben a rendőrség épülete található. Számos rendőrautó érkezett a helyszínre.

(a videó az utca lezárása előtt készült)

View from hotel window

Posted by Szabó Ágnes on Tuesday, 22 March 2016


13:14 Romániában nem emelték a terrokészültséget a SRI honlapja szerint. Dacian Ciolos miniszterelnök ugyanakkor bejelentette: román állampolgárságú áldozata nincs a merényleteknek.

13:10 A brüsszeli robbantások nyomán Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter kedden a Parlamentben. A terrorkészültségi intézkedéseket tavaly szabályozta újra a kormány. Eddig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggésben a négyszintű skálán a második legenyhébb, a hármas fokozat volt érvényben.

A Belügyminisztérium közlése szerint Pintér Sándor utasította a Terrorelhárítási Központot, hogy a készültségi szintjét növelje meg, valamint a rendőrséget arra, hogy Magyarország nemzetközi repülőterein és a fővárosi metróállomásokon emelt szintű szolgálatot lásson el.

A belügyminiszter elmondta: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban. (mti)

12:57 Sajtótájékoztatót tartott Charles Michel miniszterelnök, aki azt mondta, a terroristák gyilkosságokat követtek el. megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt a repülőtéren, és hogy sokan meghaltak és megsérültek, ám pontos adatokat nem közölt.

A sajtótájékoztatón megkérdezték a miniszterelnöktől, hogy a merényletek Abdelsan letartóztatása miatt történtek-e, amikre Michel ingerült lett, és csak annyit válaszolt: most a biztonság a prioritás.

12:19 A metróállomásban történt robbantás áldozatairól ellenmondó információk vannak. Míg a brüsszeli tűzoltóság szóvivője azt mondta, a reptéri és metróbeli robbantásoknak összesen legalább 21 halálos áldozata van, más források szerint a metróban senki sem halt meg.

12:12 A metróállomásokon is megerősítették a készültséget. A fotók a Park metróállomásnál készültek:12:07 Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására, írja az MTI.

Göndöcs Zsigmond - aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe - azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar.

Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

12:02 Hivatalosan megerősítette a belga szövetségi ügyészség vezetője, hogy öngyilkos merénylet történt a Zaventem nemzetközi repülőtéren az RTBF közszolgálati csatorna jelentése szerint.

11:54 Holnap reggel hatig nem nyit ki a repülőtér:

11:49 A külügyminisztérium közzétette, mely számokat hívhatják az érintettek és családjaik:

+32 (0)2 347 5338
+32 (0)2 345 0040
+32 (0)2 344 1658
+32(0)2 344 0854

11:45 Fotók a belvárosból az üresen közlekedő villamosokkal, rendőrautókkal:

Balázsi-Pál Ágnes fotóiBalázsi-Pál Ágnes fotói

11:42 Újabb képek a repülőtérről a robbanás után:

11:39 Halálos áldozatai is vannak a metróban történt robbantásnak.
11:38 Lezárták a főbb vasútállomásokat is Brüsszelben, egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

11:31 Harminc romániait, akik 9-kor érkeztek (volna) a brüsszeli reptérre, "nem találnak" - írta Maria Grapini EP-képviselő. A Tarom szerint azonban megtörténhet, hogy a járatot Amszterdamba irányították.


11:25 A kolozsvári PONT Csoport két munkatársa, Balázsi-Pál Ágnes és Farkas András is Brüsszelben tartózkodik, ahol a Kastély Erdélyben projektet mutatják be különböző intézményekben. Mindketten biztonságban vannak egy belvárosi hotelben, ahová a robbantások után visszaterelték őket az utcáról.

Balázsi-Pál Ágnes beszámolt róla: a reggel az UNESCO székházába készültek, amikor a reptéri robbantás történt. Az UNESCO képviselői is írtak nekik, hogy megkérik, értesítsék őket, ha visszaérnek a hotelbe, és maradjanak bent.

Farkas András elmondta: a városban közlekednek ugyan a buszok és a villamosok, de üresen: megállnak ugyan a megállókban, de nem nyitják ki az ajtóikat. Az utcákról szinte mindenki fedezékbe húzódott.

A PONT Csoport munkatársai szerdán reggel kellene visszarepüljenek Kolozsvárra a Zaventem nemzetközi reptérről, ahol a robbantás történt.

11:23 A ruandai Eu-küldöttség vezetője azt írta, a Maelbeek melletti megállóban, a Schumanban is érezni lehetett a maalbeek-i robbanást. Lehet, hogy emiatt érkeztek olyan hírek, hogy a Schumanban is lövöldözés vagy robbanás volt.
11:21 Mindenki maradjon ott, ahol van - szólították fel a brüsszeli lakosságot a hatóságok. Közben a metró után a teljes tömegközlekedés leállt.

11:20 A maelbeeki metrómegállóban történt robbanásnak 15 sérültje van, twitteli az AFP. További metróállomásokban történt robbanásokról vagy lövöldözésekről még mindig nincsenek biztos információk.
11:19 Biztonsági intézkedéseket vezettek be a hollandiai, római és budapesti repülőtereken is a robbanásokat követően. A Zaventem repülőtéren közben egy egy harmadik pokolgépet is találtak.

11:16 A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a kedd reggeli brüsszeli robbantásoknak - tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

11:15 Jennifer Baker újságíró éppen Brüsszelben készült landolni, amikor a gép hirtelen újra emelkedni kezdett, és bejelentették: biztonsági problémák miatt Liege-ben szállnak le - mesélte az újságíró a Transindexnek.

10:59 Az Európai Bizottság azt javasolta az EU-intézmények alkalmazottjainak, hogy maradjanak otthon, vagy fedezékben.
10:54 A The Guardian szerint a múzeumokat is bezárják. Eközben a belga VRT szerint öngyilkos merénylet történt a repülőtéren, ezt még nem erősítették meg.

10:46 Brüsszeli forrásunk arról is beszélt, hogy az iskolákban már húsvéti szünet van, az Európai Parlamentben pedig szerdától kezdődik, így ilyenkor nagyon forgalmas a repülőtér. Az után folyamatosan szirénáka lehet hallani - számolt be.

10:45 Brüsszeli forrásunk szerint a Schuman metrómegállóban lövöldözések voltak, ám erről még nincsenek hivatalos információk. A maelbeeki robbantás utáni füstről videó is van:

10:39 Videó: így néz ki a reptér a robbanások után.

Posted by Jef Versele on Tuesday, March 22, 2016


10:38 A belga RTBF kórházi forrásokra hivatkozva arról tudósít, hogy 10-en meghaltak és 30-an megsebesültek.

10:37 Klaus Johannis államfő Facebook-posztban fejezte ki együttérzését, és aggodalmát az egyre szaporodó támadások miatt.

Exploziile care au avut loc în această dimineață la Bruxelles reprezintă o tragedie cutremurătoare pentru Belgia și...

Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, March 22, 2016


10:34 Leállt a teljes metróközlekedés, twittelte a brüsszeli metró
10:31 A Maalbek metrómegállóban történt a robbanás, fotó is van:
10:29 Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a reptéri robbanások előtt, írja az MTI.

10:26 A Sky News tudósítója arról twittel, hogy meg nem erősített információk szerint egy metrómegállót is kiürítenek a rendőrök, miután az egyik EU-épület közelében is robbantottak.

10:22 A Transindexnek egy Brüsszel belvárosában tartózkodó szemtanú elmondta, fegyveres rendőrök terelik be az utcáról az embereket az épületekbe.


10:20 A rendőrség szerint legalább egy, egyes belga lapok értesülései szerint viszont 17 ember meghalt. A helyszíni beszámolók több tucat sérültről is említést tettek.

10:19 A legmagasabb terrorkészültséget hirdette ki a belga kormány az egész országra.

9:58 A brüsszeli reptér is kitwittelte, hogy senki se menjen oda, a reptér környékére se, és minden járat törölve.
9.55 A BBC szerint a tűzoltóság azt közölte, többen életüket is vesztették a robbanásokban.

9:30 Két robbanás rázta meg kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret. A robbanások oka egyelőre ismeretlen.

A belga sajtó szerint többen megsérültek, az embereket menekítik ki a repülőtérről. A környéken a vonatközlekedést felfüggesztették.A közösségi médiában a terminálokról felszálló füstről beszélnek, illetve tesznek közzé képeket, videókat. A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS