2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dagad a botrány Brazíliában, megint ezrek tüntettek az elnök lemondásáért

2016. március 17. 16:46, utolsó frissítés: 16:46

Ezrek vonultak ismét utcára Brazíliában, hogy tiltakozzanak Dilma Rousseff elnök és elődje, a Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós botrányba belekeveredett és ennek ellenére most miniszterré, egészen pontosan kabinetfőnökké kinevezett Luiz Inácio Lula da Silva ellen. A jelenlegi és az exelnök nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetése olaj volt a tűzre.

Az O Globo című brazil napilap az internetes oldalán arról számolt be, hogy helyi idő szerint szerda este a dél-amerikai ország 18 szövetségi államában – köztük a brazil fővárosban és Sao Paulóban is – voltak tüntetések. Brazíliavárosban a rendőrség könnygázt vetett be a randalírozó demonstrálók ellen.
Az emberek az után vonultak az utcára, hogy a korrupciós ügyben eljáró Sérgio Moro vizsgálóbíró szerdán engedélyezte számos lehallgatott telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozását. Többek között nyilvánossá vált annak a beszélgetésnek a felvétele is (alább meghallgatható), amelyben Rousseff közli Lulával, hogy előkészítette kabinetfőnöki kinevezését, amellyel "szükség esetén" élhet.

A demonstrálók szerint a hangfelvétel alapján beigazolódott az a gyanú, hogy a volt elnököt csak azért állították a kabinetiroda élére, hogy megvédjék őt a büntetőeljárástól és az esetleges letartóztatástól. Lulát szerdán nevezték ki a kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjévé, s ebben a minőségében kizárólag a legfelsőbb bíróság járhat el ellene.

Rousseff visszautasította a Lula kinevezésével kapcsolatos vádakat. Az elnöki hivatal szerda este kiadott közleményében intézkedéseket helyezett kilátásba a vizsgálóbíró ellen "a törvény és az alkotmány nyílt megsértése" miatt. A hivatal azt is világossá tette, hogy Lula az eredeti terveknek megfelelően csütörtök reggel leteszi a hivatali esküt.

Lulát március 4-én őrizetbe vették, a brazil rendőrség szerint ugyanis bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni pártja, a Brazil Munkáspárt (PTB) kampányait és kiadásait. A volt elnökkel szemben az a gyanú, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat révén, s így pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott.

Egyes értesülések szerint Lulát azért nevezték ki a kabinetiroda élére, hogy megvédje a bukástól Rousseffet, akire hónapok óta óriási nyomás nehezedik a megvesztegetési ügy miatt. A 2003 és 2010 között, a brazil gazdasági fellendülés idején hatalmon lévő munkáspárti vezető mintegy 40 millió embert emelt ki a szegénységből, és továbbra is a dél-amerikai ország egyik legbefolyásosabb politikusának számít.

A nyári olimpiai játékok megrendezésére készülő Brazíliában az elmúlt hét végén több mint 3 millióan vonultak utcára az államfő elleni tiltakozásul. Rousseff elnöki mandátuma hivatalosan 2018-ban jár le. (mti, hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS