2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Neonácik a keletnémet parlamentben

2004. szeptember 20. 11:24, utolsó frissítés: 15:06

Súlyos szavazatveszteséget könyvelt el a tartományi választáson a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) Brandenburgban és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Szászországban.

Mindkét helyen szélsőjobboldalinak nevezett neonáci párt is helyet foglal majd a helyi törvényhozásban: Brandenburgban a Német Népi Unió (DVU), Szászországban a Német Nemzeti-demokratikus Párt (NPD), amelyet tavaly még be akartak tiltani, de az alkotmánybíróság előtt megbukott a kísérlet.

A szélsőjobboldali pártok bekerülése a helyi törvényhozásba riadalmat váltott ki. Az NPD Szászországban 36 év után jutott be ismét valamelyik szövetségi tartomány parlamentjébe, nagyjából annyi szavazatot gyűjtve össze, mint a szociáldemokraták.

Otto Schily belügyminiszter szerint nagy aggodalomra ad okot az eredmény. Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke azt mondta, hogy a neonáci előretörés a nagypolitika mulasztásainak a számlájára is írandó. Drezdában este kisebb tüntetés volt az NPD eredménye miatt. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS