2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Ivan-hurrikán 63 áldozatot szedett

2004. szeptember 14. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Harmincnégyen haltak meg Grenada szigetén az Ivan hurrikán átvonulásakor, a karibi térség egészében az eddigi összesített adatok szerint 63 a halottak száma. A szélvihar, amely szerda óta sújtja a Karib-tenger térségét, letarolta Grenadát. A szigetország nemzetközi segítségért folyamodott, gyógyszereket és felszereléseket kérve. A Kajmán-szigetekről, ahol vasárnap söpört át a hurrikán, eddig nem jelentettek halálos áldozatot.

Mexikóban felkészültek az útját változtató szélvihar érkezésére: a Mexikói-öböl négy szigetét kiürítették és riadót rendeltek el Cancún üdülőhelyen is. A miami országos viharjelző központ szerint az Ivant némi gyengülés után ismét a legmagasabb, ötödik fokozatba sorolták a Saffir-Simpson-skálán, óránként 260 kilométert is elérő széllökésekkel.

A központ szerint a vihar új útvonala már a mexikói Yucatán-félszigetet is fenyegeti, ahonnan emberek ezreit telepítették ki. Floridában is készülnek a Charley és a Frances után immár a harmadik idei ciklonra. Az állam déli részén fekvő Keys szigetcsoportról 80 ezer embert menekítettek ki.

Kubát viszont a jelek szerint elkerüli a katasztrófa: Havannára hétfőn szokványos erősségű eső hullott gyenge szelekkel. Ennek ellenére leállt a vasúti közlekedés, bezárták a kikötőket, valamennyi kül- és belföldi légi járatot leállítottak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS