2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A jemeni elnök palotája közelében robbantott az Iszlám Állam

2016. január 29. 09:30, utolsó frissítés: 13:27

Öngyilkos merénylő robbantott csütörtökön a jemeni elnök ádeni palotája közelében. Nyolc ember meghalt, 12-en megsebesültek – közölte az al-Arabíja hírtelevízió.

Sajtóértesülések szerint a merénylő az al-Masik palota egyik külső kapujánál hozta működésbe az autójába rejtett pokolgépet, egy helyi illetékes szerint a palota épületétől nagyjából 500 méterre. A támadásban civilek is meghaltak.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.

Az al-Arabíja szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfő a merénylet idején a palotában volt.

A hírtelevízió tudósítása szerint a támadás célpontja az ádeni kormányzó lehetett, aki a merénylet elkövetésekor érkezett a rezidenciához. A tisztviselő ellen már január 5-én is merényletet kíséreltek meg a dél-jemeni kikötővárosban. Áden térségének előző kormányzóját tavaly decemberben ölték meg. Az akkori merénylet elkövetését szintén az Iszlám Állam vállalta magára.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő kormánnyal. Háled Bahah jemeni miniszterelnök és a kormányának tagjai hétfőn tértek vissza Ádenbe, miután egy korábbi merénylet miatt a kormány hónapokra kénytelen volt elhagyni az országot.

A jemeni harcokban eddig körülbelül hatezren haltak meg, köztük 2800 civil. Csaknem 2,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS