2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre többet költenek védelemre a NATO-tagországok

2016. január 28. 19:33, utolsó frissítés: 19:33

A NATO-tagországok többségében emelkednek a védelmi kiadások, habár a szövetség katonai költségvetésének még mindig az Egyesült Államok adja csaknem a háromnegyedét - közölte évértékelő sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára.

A NATO csütörtökön kiadott 2015. évi jelentése szerint tavaly a szövetség huszonnyolc tagállama közül tizenhatban nőttek a védelmi kiadások. "Az európai szövetségesek katonai kiadásainak csökkenése gyakorlatilag megállt" - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára Brüsszelben.

A tagállamok korábban vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fogják fordítani. Ezt 2014-ben csak három, tavaly azonban már öt NATO-ország - az Egyesült Államok, Észtország, Görögország, Lengyelország és Nagy-Britannia - teljesítette.

A helyzetértékelésben az olvasható, hogy az Egyesült Államok katonai kiadásai tették ki 2015-ben a teljes költségvetés 72 százalékát. Ezt Nagy-Britannia követi 6,6, Franciaország 4,9 és Németország 4,4 százalékkal.

"A tavalyi évben elindultunk a jó irányba (...) Vegyes a kép, de jobb" - mondta Stoltenberg, hangsúlyozva, hogy Oroszországnak a keleti határok újrarajzolására irányuló szándéka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az európai tagállamok újragondolták a védelmi költségvetés csökkentésére vonatkozó elképzeléseiket.

A nyugati hatalmak és Moszkva közti feszültség kapcsán a főtitkár kijelentette, fontolgatják egy formális találkozó megrendezését Oroszországgal. "Tanulmányozzuk a lehetőségét egy NATO-Oroszország találkozónak" - fogalmazott Stoltenberg, hozzátéve, hogy még semmilyen végleges döntés nem született, de tárgyalnak az orosz féllel.

Jens Stoltenberg sajtóértekezleten emellett megerősítette, az Egyesült Államok azzal a kérelemmel fordult a NATO-hoz, hogy segítse AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia elleni harcot. Hozzátette, hogy a katonai szervezet jelenleg vizsgálja a kérelmet. Mint mondta, a tagországok védelmi miniszterei február eleji találkozójukon meg fogják vitatják a kérdést, a lehetséges szerepvállalásra vonatkozó döntésnek azonban nincs konkrét határideje.

Noha a NATO-országok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, az észak-atlanti szövetségnek ez lenne az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.

A NATO több mint húsz AWACS-repülőgépből álló flottájának a hidegháború idején a szovjet támadás észlelése lett volna a feladata.

Az AWACS légi felderítő és előrejelző rendszer az alacsonyan repülő gépeket 400 kilométer távolságig képes bemérni, a közepes magasságban repülőket pedig 520 kilométer távolságig. Rávezetheti a vadászgépeket az ellenséges célpontra, ily módon támadóműveletben is részt vehet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS