2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszlán: civil lövöldözők rontották el a túszmentést?

2004. szeptember 07. 11:34, utolsó frissítés: 2004. szeptember 08. 10:47

A beszlani túszdrámában közvetítő Ruszlan Ausev, a szomszédos Ingusföld exelnöke szerint a véres kimenetelhez civil fegyveresek lövöldözése vezetett. Ausev azt mondta: az iskolában a túszejtőkkel tárgyalt, miközben hirtelen robbanást, majd lövéseket lehetett hallani, mire több fogva tartott gyermek menekülni kezdett. Ekkor azt kérte a fegyveresektől, ne tüzeljenek, de azt a választ kapta, nem ők lőnek – emlékezett vissza a politikus a Novaja Gazeta orosz napilapban.

"Ott volt egy harmadik erő, a helyi népi milicisták, akik úgy döntöttek, kiszabadítják a túszokat" – mondta Ausev. A robbanást az emberrablók vezetői támadásnak hitték, és azonnal telefonon ellentámadásra adtak utasítást embereiknek. "Az egész összeomlott néhány ostoba civil miatt" – tette hozzá Ausev.

A politikus úgy véli, az orosz hatóságok másfél napot veszítettek, mert nem kezdtek azonnal tárgyalni a terroristákkal. Ruszlan Ausev szerint a fegyveresek azt követelték, hogy az orosz csapatok vonuljanak ki Csecsenföldről és a terület ellenőrzését vegyék át a Független Államok Közösségének tagállamai. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS