2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A túszejtő Samil Bászájevre vallott

2004. szeptember 07. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

A beszlani iskolát megszálló terrorkommandó egyetlen elfogott tagja az RTR tévében hétfő este hibás oroszsággal azt mondta, a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben, Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető és Samil Bászájev iszlám szélsőséges milíciavezér parancsára.

"Azt mondták, hogy el kell foglalnunk egy iskolát Beszlanban. A feladatot Maszahadov és Bászájev adta... Ezredes azt mondta, hogy háborút kell kirobbantanunk az egész Kaukázusban" – mondta monoton hangon a fiatal férfi.

A túszejtő akciót nemzetközi banda hajtotta végre, de volt köztük egy helyi lakos is - közölték hétfőn orosz igazságügyi források. A tévében bemutatott túszejtő, akinek a személyazonosságát és a származását nem tették közzé, elfogása idején a gyermekek mögé bújva géppisztolyból tüzelt.

"Lőttél a túszokra?" – kérdezi tőle a felvételen az egyik katona. "Allahra, én nem öltem". "Allahra, én nem lőttem" – ismételgeti a rémülten a férfi. A nyomozók szerint a fiatalember készségesen működött közre: megadta társai harci nevét és kódját, és elmesélte az egyik legvéresebb túszejtő akció előkészítésének részleteit. Valamennyi kérdésre válaszolt, azzal a feltétellel, ne adják át őt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte a tv-kommentátor. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS