2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túszdráma: mindenki azonosítva

2004. szeptember 06. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

Azonosították a beszlani túszdráma valamennyi kórházban ápolt sebesültjét hétfő reggelre - közölte az észak-oszétiai egészségügyi minisztérium. Jelenleg 377 áldozatot ápolnak kórházban, közöttük 194 gyermeket. Hétfő reggel 54 sebesült állapota volt válságos.

Harminc túszejtőt megöltek a biztonsági erők. Szemtanúk 32 túszejtőről beszéltek, hármat, köztük egy nőt élve fogtak el. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) még pénteken közölte, hogy a kommandóban tíz arab terrorista volt és egy fekete. Az ITAR-TASZSZ viszont szombaton FSZB-forrásból úgy értesült, hogy a túszejtő akciót talán a vahhábita Abu Omar asz-Szejf pénzelte, aki állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot képviseli Csecsenföldön.

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető viszont cáfolta, hogy külső erők állnának a Csecsenföld körüli terrorcselekmények mögött. A csecsen vezér szerint az elkövetőket személyes bosszú vezérli az orosz katonák által büntetlenül megölt rokonaikért.

Az orosz hatóságok kezdettől fogva azt mondták, hogy a kommandóban csecsenek, ingusok és oroszorországi nemzetiségek képviselői is voltak, ami a csecsen konfliktus észak-kaukázusi terjedését mutatja. A vahhábitizmus befolyásának és az arab "zsoldosok" súlyának megnövekedése viszont túlmutat a csecsen szeparatizmuson, iszlám állam lérehozásának szándékáta utal a Kaukázus északi részén. (hvg.hu/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS