2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több ember hal meg évente Európában, mint ahány születik

2016. január 22. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Két amerikai professzor nemrég megjelent tanulmányában összehasonlította az európai és amerikai demográfiai mutatókat. Európában az évente regisztrált halálesetek száma már meghaladja a születésekét, míg az Egyesült Államokban az utóbbi szignifikánsan nagyobb, mint az elhalálozási ráta - állapítja meg Dudley Poston és Kenneth Johnson.

Európában 17 állam - köztük a legnagyobb országok, mint Oroszország, Németország és Olaszország - küzd a súlyos népességfogyással. Ugyancsak nagyobb az elhalálozási ráta a születésinél Magyarország, Horvátország, Románia, Bulgária és Csehország lakossága körében. Pozitív mérleget könyvelhet el azonban Írország, Ciprus, Izland, Lichtenstein és Luxemburg, de a természetes szaporulatnak köszönhető népességnövekedés tapasztalható Franciaország, Belgium, Hollandia, Svájc, Nagy-Britannia és Norvégia legtöbb megyéjében, régiójában is - áll a Phys.org összefoglalójában.

A kutatók az európai országok összes megyéjének népességi adatait hasonlították össze az USA-beli megyékkel. Az összesen 1,391 európai megyének 58%-ában a születésszám alacsonaybb a halálesetekénél, míg a 3,141 amerikai megyének csak 28%-ában van ternészetes népességfogyás.

Európa populáció jobban elöregedett, mint az Egyesült Államoké, kevesebb nő van abban a korban, amikor még termékeny és gyermeket szülhetne - hívta fel a figyelmet a két kutató. (via totb.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS