2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 400-an haltak meg a beszláni túszdrámában

2004. szeptember 06. 12:27, utolsó frissítés: 13:25

Hivatalosan 335, a helyi tudósítók információi szerint több, mint 400 túsz halt meg azok közül, akiket feltehetően csecsen fegyveresek fogtak el az észak-oszétiai Beszlán egyes számú iskolájában. A drámai túszmentés akkor következett be, mikor pénteken helyi idő szerint délben fegyvertelen katonák akarták a terrorcsoporttal kötött megállapodás szerint a halottakat elszállítani.

Egy szemtanú beszámolója szerint pont ekkor leesett a tornaterem faláról az egyik szigetelőszalagozott bomba, az ezt követő robbanásokban teljesen beomlott a terem, amelybe a több, mint 1200 túszt beterelte 30 fogvatartójuk. A túszok menekülni kezdtek, a terroristák rájuk lőttek, a kommandósok fedezéktüzet nyitottak.

Számos tudósítás felrója a helyszínt biztosító katonaságnak, hogy túl közel engedték az iskolához a túszok három napja várakozó, részben felfegyverzett rokonságát. Valószínűleg a kavarodás vezetett a vérfürdőhöz. Egy német biztonsági szakértő szerint ilyen helyzetben az minősül elfogadhatónak, ha a túszok kilenctizede élve kiszabadul.

24 áldozatot már el is temettek vasárnap, önkéntesek további 150 sírt ástak még aznap. Oroszország-szerte kétnapos általános gyász kezdődik hétfőn, az összes szórakoztató jellegű műsort felfüggesztették.

Akik megmenekültek, vagyis körülbelül 400 személy (közülük 184 gyermek) még kórházban vannak. 46 iskolást moszkvai és rosztovi kórházakba szállítottak, többségük agykárosodást szenvedett, egy 18 hónapos kisgyermeket haslövéssel ápolnak. A Nemzetközi Vöröskereszt sürgős segélyt kért a túlterhelt helyi kórházaknak.

A titkosszolgálat most azt vizsgálja, hogyan kerülhettek fegyverek az iskola területére több héttel a támadás előtt – ez bizonyítja, alaposan előkészített akcióról volt szó, melyről a biztonságiaknak nem volt tudomásuk. Orosz tudósítóknak több szemtanú is beszámolt arról, a terroristák a férfiakat arra kényszerítették, feszítsék fel a tornaterem deszkáit. Az üregben fegyverek és bombák mellett tölténytárak is voltak. (bbc news)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS