2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszlán: 150 túsz halott, 704 sebesült

2004. szeptember 03. 17:02, utolsó frissítés: 2004. szeptember 06. 13:39

Körülbelül száz holttestet találtak a besználi egyes iskolában, jelenti az Interfax és az ITV. Legalább hét ember meghalt és 310 megsebesült a túszdrámában – írta korábban az Associated Press. Meg nem erősített hírek szerint máris több, mint tíz az áldozatok száma, közülük legalább négyen diákok. Mintegy 400-an sebesültek meg – írja a BBC hírportálja, amely szemtanúkra hivatkozva több tucat holttestről számol be az iskola tornatermében.

Orosz források jóval több halálos áldozatról tudnak, mert a terroristák a menekülő gyerekekre is tüzet nyitottak. Ezzel vág össze a helyi kórházban egy nővér nyilatkozata, aki az AP-t arról informálta, a hatóságok "nagyon sok sebesültre" számítanak. Öt sérült gyermek állapota válságos. A Newsru.com szerint 30-40 véres, összeégett gyermeket hoztak ki, valószínűleg beszorultak az időközben kigyulladt terembe.

A terroristák számáról sem tudni pontosabb adatot, a hírügynökségi jelentések szerint 13-an sikerült megszökniük, akkora volt a tömeg az iskola környékén. A biztonságiak korábban lelőttek legalább öt túszejtőt, akik még élnek, egy házba vették be magukat. A Sky News tudósítója 40 terroristáról számolt be, közülük helyi idő szerint hat óra körül tűzharcban tízet lelőttek.

Tudósítók szerint a káosz akkor tört ki az iskolánál, mikor délben a túszejtők megengedték, hogy elvigyék azokat a halottakat, amelyek már harmadik napja fekszenek az udvaron. Amikor odamentek a biztonságia egységek, hogy a hullákat elszállítsák, akkor néhány túsz megpróbált kitörni, de rájuklőttek a terroristák, a biztonságiak viszonozták a tüzet. Hogy ki lőtt először, nem tudni, de hogy katonák keveredtek civilekkel, arra utal, nem volt előre eltervezett a támadás, csak muszáj volt lépni.

A BBC helyszíni tudósítása szerint, abban a percekben, mikor a kétszáz túsz végülis kiszabadult, nem voltak a helyszínen sem mentők, sem orvosok. Közben öt halottat az iskola bejáratához fektettek, fehér lepellel letakarva, melyet az emberek fel-felemelnek, eltűnt rokonaikat keresve. (ap, bbc, radio.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS