2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszista nyilatkozat ellen tüntetnek a bulgáriai romák

2004. augusztus 31. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

Bulgáriai roma szervezetek és nemzetközi jogvédők tiltakoznak a Podkrepa nevű szakszervezeti szövetség elnökének rasszista kijelentése miatt. A szakszervezeti vezető Samokov városában nemzeti gárdát állítana fel, amely fegyverekkel védené a lakosságot "a romák támadásaitól", amelyek szerinte nagy veszélyt jelentenek a társadalomra.

Az ügy annak kapcsán robbant ki, amikor a napokban Samokovban a helyi roma lakosság egy csoportja verekedésbe keveredett a természetvédőkkel. Utóbbiak azért orroltak meg a cigányokra, mert azok illegálisan vágtak ki a fákat a közeli erdőben. Az eset után a nyilatkozott így a szakszervezeti szövetség elnöke.

A szakszervezeti vezető romaellenes kijelentései miatt emberjogi és roma szervezetek tüntettek, az ügyben azonban nem foglaltak állást az állami hatóság. A nemzetközi Human Rights Project és 27 roma szervezet feljelentette az ügyészségen a szakszervezeti elnököt, akit bocsánatkérésre szólítottak fel. Ezen kívül kérték a bolgár kormányt is, hogy foglalkozzon az üggyel. (mno)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS