2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chávez elnök marad Venezuelában

2004. augusztus 17. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

"A venezuelai nép egyértelmű győzelme", illetve "gigantikus csalás": így értékelte a vasárnapi népszavazás eredményét Hugo Chávez elnök, illetve az ellenzék vezetője. A tét az államfő menesztése volt.

A választási bizottság közlése szerint a résztvevők 58,25%-a szavazott nemmel a javaslatra, hogy Chávezt mozdítsák el hivatalából, vagyis majdnem ötmillióan. Az "igent" három és fél millióan jelölték be. Az ellenzéki kezdeményezés sikeréhez legalább 3,75 millió támogató szavazatra lett volna szükség.

Chavez támogatói kiemelik, hogy az ország mesés olajbevételeit lakásépítési programokra, a szegények élelmezésére és egészségügyi ellátásának javítására használják fel. "Kubához hasonlító kommunista államot építenek" – vélik ezzel szemben az ellenzéki koalíció tagjai.

Az ellenzéki veztő Henry Ramos Allup szerint hatalmas csalás történt a vasárnapi referendumon: a valóságos eredmények szerint a szavazók 59%-a egyetértett Chávez távozásával, és az ellene voksolók aránya csupán 40,6%-ot tett ki. Ezt a nemzetközi megfigyelők nem támasztják alá, a CNN közlése szerint.

Chávez ígéretet tett, hogy kormánya hozzájárul a nemzetközi olajpiacok stabilitásához. Venezuela a világ ötödik legnagyobb olajexportőre, és az üzemanyag ára sorra döntötte a csúcsokat az utóbbi hetekben. Elemzők szerint Chávez győzelme megnyugtathatja a kereskedőket, akik az Egyesült Államokba irányuló szállítmányok kimaradásától tartottak arra az esetre, ha hatalomváltás történik a latin-amerikai országban.

Hugo Chávezt 1998-ban választották meg először elnöknek. 2002-ben rövid időre fegyverrel eltávolították a hatalomból, de diadalmenettel tért vissza, miután hívei elárasztották a főváros központját és a hadsereg egy része mellé állt. (népszabadság, cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS