2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Pentagon dróntámadásairól szivárogtat az új Snowden

2015. október 16. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Egyelőre névtelenségbe burkolózó új informátor szivárogtatja ki a Pentagon titkos információit, miután öt éve Chelsea (akkori nevén Bradley) Manning tálalt ki az amerikai hadseregről, két éve pedig Edward Snowden új korszakot nyitott a kiberbiztonság megítélésében az NSA megfigyeléseiről szóló szivárogtatásaival - írja az Index.hu.

A most nyilvánosságra került dokumentumok az Egyesült Államok drónakcióiról szólnak.

Az iratokat ezúttal az Intercept közölte, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy a lap alapító főszerkesztője Glenn Greenwald, aki még a Guardian újságírójaként éppen a Snowden-ügy második legfontosabb kulcsszereplője volt, a társalapító pedig az egész világot megrázó eseményről a Citizenfour című dokumentumfilmet forgató Laura Poitras.

A dokumentumok azt részletezik, hogyan öltek meg amerikai drónok külföldi célpontokat Afganisztántól Jemenig. Kiderül például, hogy
volt egy olyan öt hónapos időszak, amikor a drónnal végrehajtott gyilkosságok 90 százalékában nem a kijelölt célpont volt az áldozat,
egy brit állampolgárt (Bilal el-Berdzsavit) annak ellenére öltek meg, hogy több alkalmuk is volt egyszerűen elfogni.

Az egyik dokumentum leírja a teljes, magáig az elnökig elérő procedúrát, ahogy a kormánytisztviselők a célpontok profilkártyáit tologatva eldöntik, ki is fog legközelebb meghalni.

Az Intercept szerint a tengernyi dokumentum egyetlen névtelen forrástól származik, de a titokzatos informátorról semmi mást nem árultak el. Viszont ezúttal a kiszivárogtatott iratokhoz az illető a saját motivációit leíró kinyilatkoztatást is mellékelt:

Ez a botrányos robbanás a listázás mértékében – emberek megfigyelése, listákba rendezése, számok hozzárendelése, a »baseballkártyákkal« helyettesítésük, értesítés nélküli halálos ítéletek kimondása egy világméretű csatamezőn – a legelső esettől kezdve rossz volt. Mi engedjük, hogy mindez megtörténjen. És a »mi« alatt minden amerikai állampolgárt értek, aki hozzáfér ehhez az információhoz, mégis tétlen marad. (index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS